Monday, December 28, 2009

Patah Hati

Tatkala jiwa terasa longlai
Aku rebah
Darah-darah marah mengalir deras
Tapi apa daya aku
Hanya mampu melihat
Dan mendengar khabar derita


Mereka di sana tak pernah tenang
Kita di sini senang lenang
Mereka di sana melempar batu
Kita di sini melempar dadu
Aku malu


Aku ingin menjadi pejuang
Aku ingin menjadi kuat
Tapi ingin hanya tinggal ingin
Mindaku dingin
Sibuk mengacu telunjuk
Aku hanya mampu duduk
Sekali lagi aku malu
Kerana hatiku tak tahu malu


Anak isteri diragut nyawa
Pejuang syahid membela bangsa

Kita??

Masalah tak pernah reda

Remaja

Belia

Dewasa

Tua

Tak pernah teguh pada agama...


Sabarlah saudaraku
Akan kuberjuang di jalanku sendiri
Andai aku tak mampu mengangkat senjata
Aku akan mengangkat pena
Walau banyak kelemahan
Akan kucuba menahan membalas serangan
Dalam dunia yang penuh dugaan


Tidak bergelorakah jiwa kamu wahai saudara Islamku??

Ringkasan SEM 1 di MIAT

Ringkasan SEM 1 di MIAT = orientasi (macam cibai), main basket (jumpe haziq anaqi, aku cari haziq tajuddin) jmpe geng2 salak, abg yus, ein, jamal, shaq, etc2.. (best2!!).. kelas mlas pergi, slalu serong klas math ngn islamic studies ngn abah, (sori mr. emil) mlm2 mkn kat bondi, as-salam, inter-city, overnite kat tbunt, karoke, breakfast smpai berpeluh2, g main basket kat kyuem, asgnment esok nak mlm ni bru nk wt, midterm wt ala kadar jer (dak2 nakal gak dpt mrakah tinggi) main cs kat tbunt, baling bom asap, lawan expert, main serious sam, pakai burung, main basket untuk arionz kejap, g training utk shadows, lepak umh abg yus, jmpe abg supri, abg yo, abg wawan, asyraf muslim, haziq kecik, faiz, big bos, ma'am, kucing name ning dan emaknye, ikan toman dua ekor, ikan2 keli yg bengong, main ps3 (asyik kalah jer) pecal lele, mee bakso ayam pangsit, ayam penyet, ayam bakar, teh sosro, kicap abc, gulai kambing as-salam, nasik ayam inter-city, tomyam kung secret recipe, MAX wt lawak bodoh, (raziq, u gossip me again??) main boling, tgk movie, lyn movie laptop ngn abah (hangover) lepak ngn MOZ-MOZ, makan mee segera MOZ-MOZ, lepak ngn fiqa, sahur ngn fiqa, sesat jalan mase cari umh fiqa,jmpe nabil, jmpe ikhwan, kenal pejo (presiden), kenal ah chong, kenal duha, muiz beli kasut reebok, aku beli kasut ngn shaq.... haihhh, banyaknye... kesimpulannya, aku bersyukur menjadi seorang yg bernama Mohammad Dzakwan bin Mohd Hanip.. =D

Monday, December 14, 2009

Kain Singkat

Mereka berkain singkat..

Salah siapa?

Tukang jahitkah?
Ekonomi?
Ibubapakah?
Mental?
Masyarakatkah?
Kementerian Pelajaran Malaysia?
Kerajaankah?
Para pengundi?
Kemajuankah?

Aku membesar sakit mata,
Sakit hati,
Sakit jiwa,
Sakit telinga..

Mereka yang berkain singkat itu bukan orang lain
Saudaraku juga
Pakej terbaik,
Mata sakit, tambah dosa
Jiwa sakit, tambah dosa
Telinga sakit, tambah dosa..

Salahkah aku menegur benda yang patut ditegur?
Kalau salah tandanya jahil..

Baju singkat, pakai tudung..
Pakai tudung tapi baju singkat..
Kasihan..
Fesyen?
Kasihan..
Tak bertudung kerana fesyen?
Lagilah kasihan..
Lebih baik tak bertudung kerana malas..
Apa-apa pun,
Aku benar-benar kasihan..

Aku simpati..
Sudah puas kutegur..
Begitu juga..

Aku hanya mampu berdoa..
Jika ditakdirkan aku beristeri, sempurna pakainya..
Jika ditakdirkan aku beranak perempuan, sempurna juga pakainya..
Dan akhlak mereka, dan juga aku..

Moga Allah mengampunkan
Dosa kita semua..

Friday, November 6, 2009

Meet Uncle Hussain - Mahkota

Wilayah mana kutuju
Daku temui secantikmu
Termenung aku di sudut silam
Menunggu
Adakah benarnya harapan
Kan tiba

Terhenti waktu menunggu
Takku temui penggantimu...Oh
Kesilapanku Termusnah
Khayalan indah bersamamu
Adakah benarnya harapan
Akan tiba....

Mahkota jiwaku

:Chorus:
Bangkitkanlah
Semangat untukku bertemu
Janganku yang bersalah
Terus tuk bertemu

Bangkitkanlah
Semangat untukku bertemu
Hanyamu kan kembali
Mahkota dihati
Satukanlah...haaa....

Friday, August 28, 2009

Satu Lagi

Satu lagi post utk kali ni.. Hanya beberapa minit lepas aku tulis post sbelum ni, barulah aku sedar bahawa ke'kosong'an hidup aku di MIAT ni bukanlah ke'kosong'an yg nyata.. Piker punya piker, rupa2nya aku rindu kawan2 sekolah dulu.. Sungguh, zaman sekolah aku sgt2 berwarna-warni.. Sehingga frekuensi warna2 tersebut x visible oleh pndangan manusia biasa.. Hanya mereka yg melihat dengan mata hati boleh memahami perasaan rindu aku terhadap warna2 tersebut.. Dan mereka yg aku sebutkan sbg yg memiliki mata hati itulah kawan2ku di SMSD dahulu.. Aku sgt2 rindu akan mereka.. Andai merindui mereka itu adalah satu jenayah, maka aku rela mengaku dan dijatuhkan hukuman.. Andai mengingati mereka itu satu penghinaan, aku rela hidup dlm kehinaan walau untuk sepanjang hayatku.. Kerana merekalah yg telah mengajarku erti persahabatan.. Rindu kamu wahai SMSD 0408..

SETELAH SEKIAN LAMA

Salam..mmg lame aku x update blog ni..bukan aper, perasaan malas yg membuak2 dlm diri ni semakin hari semakin menjadi2.. Nasib baik la perasaan malas tu x efek prestasi kedatangan aku ke kelas kat MIAT ni..haha.. Nway, kepada mereka yg baca ni, walaupun korg xnak tw, aku nak btau gak bahawa aku sihat wal-afiat skrg..hehe.. Sehingga post ini ditulis, masih belum ada tanda2 aku terkena jangkitan H1N1 ataupun selsema ayam.. Alhamdulillah.. So far, life aku kat MIAT mcm 'kosong'.. Bukan x best, bukan x enjoy tp 'kosong'.. Ntah laa.. Aku pun x tw nak describe mcm mana tp mungkin perasaan ini hanya org2 mcm aku yg belajar kat MIAT jer tw..haha.. Mcm bese, aku masih lagi ketagih terhadap permainan basketball.. Tp memandangkan aku masih lg di semester satu, aku masih belum mahu menunjukkan 'belang' aku dlm basketball kat MIAT ni.. Ckuplah sekadar aku main ptg2 isi masa lapang wlaupun masa petang aku free kat cni x byk.. Ada kelas smpi kul 6.30 ptg.. Mangkuk betul.. Tp xper, aku terima.. Aku redha.. Aku pasrah..haha.. Bg aku, life kat MIAT ni lebih byk tido dr study.. Study xyah ckp r, kalo ad asgnment mmg r buat, dlm kelas, mmg r paham tp smpi blik jer, trus tido..haha.. Org lain x cmtu.. Aku jer.. So, jgn r jd mcm aku..hek3!! Maybe sbb schedule kat cni x mcm yg aku harapkan.. AKU NAK MAIN BASKET TIAP2 HARI!!!! Yup, bg aku basket mmg pnting sbg satu medium utk aku release tnsion..haha.. Awek plak xder kat cni.. Dhla awek MIAT sume jual mhal.. Nak usha pun piker 10 kali..hahahaha.. Tp nasib baik iman aku kuat.. Awek MIAT mmg r jual mhal.. Awek2 tmpat lain, pergghhh!!! Terbang gak kopiah kat kpale aku ni kdg2..haha.. Isk3.. Wanita oh wanita.. Korg ni kan perhiasan dunia.. Perhiasan ni kan kita syg.. Kita jaga elok2.. Pnah korg nmpak hiasan dlm rumah org rosak2?? Xder kan.. Tu r.. Aku kdg2 sedih gak ngn fenomena ni.. Yg agama lain tu toksah citer r.. Yg Islam ni.. Ape nak jadi weyh?? Hari ni bkepit ngn mamat ni.. Minggu depan bkepit ngn macha tu plak.. Last2 korg yg tkapit.. Padan muka.. So, sementara aku masih igt ni, aku nak bg peringatan kpd kaum wanita yg ske bkepit2 x tntu hala tu.. Dhla bkepit2, x pndai kawal nafsu plak tu.. Ish, nasib baik ni bulan posa.. Kalo x knfem aku dh tulis satu2 keburukan pmpuan2 mcm ni..haha.. Igtlah, Allah bg korg hidup atas dunia ni bukan sia2, bukan nak suruh korg jadi mangkuk jer.. Jdla pmpuan yg tw jage maruah diri, keluarga dan agama.. Pndai2 la bwk diri.. Pndai2 la increase keimanan dlm hati tu..haha.. Ckp psal pmpuan, laki pun lebih kurg gak.. Laki ni tw2 la kan.. Ntah pape gak kdg2.. Tp alhamdulillah aku masih lg mmpu menolak hasutan2 syaitan dlm bab2 pmpuan ni.. Insya-Allah, aku xkan seteruk itu.. Tu jer.. Aku x tw nak tulis ape sbenanya.. Dah2.. Haha.. Nanti2 aku tulis lagi.. Sebelum aku mengundur diri, aku nak ucapkan Selamat Berpuasa bg para pembaca blog ni yg beragama Islam.. Yg x Islam pun korg dialu2kan utk pose.. Try r.. Mane tw kot2 dtg hidayah pastu terus masuk Islam ker.. Mane tw kan?? Kuasa Allah..

2 jerr. SALAM. 

Friday, June 26, 2009

Berkhayal - Es Coret

SKA Band From Indonesia..


Ku ingin terbang melayang
bagai kunang-kunang
bersinar selalu
ku ingin menjadi bintang
dalam kegelapan
menarangi malam
ku raih mahkota raja
ku pakaikan pada
indahnya rambut ku
ku selam di biru laut
ambil mutiara
da lainnya ....

ku ingin rumah yang mewah
yang besarnya bagai
istana sang raja
tak pernah berasa susah
mau apa saja
akan slalu ada
bagaikan saudagar kaya
yang uwangnya sampai
berlimpah-limpah
ku ingin semua yang ada
dalam khayalan ku
jadi nyata

kubisa terbang
menjadi bintang
menjadi raja
menjadi kaya
OHHHHH!
asyiknya berkhayal..


wohoo

Saturday, June 20, 2009

HABILMIDAIKHAIDAR (post aku amek dari fster blog kwn aku si Midaik)

assalamualaikum w.b.t
gane crite puok2 ex-semesdian 0408….. saya tiada ape2 ingin di tulis,ianya sekadar pengalaman hidup dan luahan hati.Minta maaf
jikalau ayat2 berterabur.. kerana inilah peluang kali pertama saya menulis di hadapan komputer.
al- maklumlah,saya hanya di lahirkan untuk membuat premix(jalan).. bab komputer nie saya xtau gape satu

so,xde pape sangat..sy tgah melanjutkan pelajaran di universiti teknologi ptronas,ni dah masuk minggu ke-3.kat sini
saya seakan2 ade pakatan awok2 terengganu,n bg sy awok2 sains dungun y pling idup nye open minded,haha… stil mcm skolah
dulu..so,ape yang sy bleh ckp @ sampaikan.juz a sentence,TIADA ZAMAN REMAJA SEINDAH ZAMAN SEKOLAH..

bile sy menjejakkan kaki kali pertama di universiti,saya juz ingat kehidupan di sini sepertimana yang di lalui di
zaman skolah dahulu… enjoy je,xde pape sgt y nk dipikirkan wlaupun xbebas… So,tanggal 31 hb mei 09,menapaklah sy di
sini… dan sy di beri penginapan di bilik propana 01-06.. mule2 sy juz tahu muiz je yang turut menuntut di sini.walaupun
satu sekolah n satu kelas ketika di smsd.. sedikit rase janggal bermain di dalam hati,kerana die 2 mmg semula jadi nye
baek & suka bersendirian,lambat laun walaupun sy akan jalan bersendirian walaupun awalnye sy berjalan bersame die…

so,xlame,sy mendapat maklumat dr jack(fajrul hisyam)… bahawa haida & midaiq bakal mendaftar di sini juga.
sedikit rase gembira lahir di benak hati kerana mereka bleh diklasifikasikan sbg belaga angin dgn sy…so,dpendekkan
cerita,saya menjalani la kehidupan bersama mereka… dan kini genaplah 3 minggu saya di sini bersama 2 org lg smsdian
(midaik & Haidar,muiz seperti y di jangka,tetap bersenderian)…….

namun ketika sy menempuhi hari2 y penat sgt & pembelajaran y sy bleh katekan xphm ape satu pun serta semangat utk
trus meneruskan pembelajaran pun kian luntur di sini,sy menerima SMS dr syahrizal & alif manab yang mengimbau kembali
zaman indah di sekolah.. Serta merta sy terkaku,sayu,tergamam…. mata kadang2 ingin menitiskan airmate bila terbaca
msg 2..

dan tepat jam 4 ptg,sy kembali dr dwn kuliah ke bilik Ruby-07 y menempatkan haida & midaiq,saya tnjukkan SMS trsebut
kepada mereka,mereka seakan2 terenjat eleterik bervoltan tinggi,terkaku,kelu,sayu membaca nya…

malam itu,sy bersendirian dan tertekan membuat assignment yang susah serupe buat nuklear.. Sy tringat zaman remaja
di sekolah dahulu.. dan benak hati melaungkan kalimah:alangkah indahnya hidup jika dunia sy ttap dipenuhi PETOK,GAJOH,
AMSYAR,SYARIPUDIN BESUT,KAYPIEE,SYAZNI,KHAIRUL SAFWAN,MEON,BURGER,FAZLI TAHA,AFIQ ROZMAN,LALOK,SERTA SAHABAT2 YANG
SGT SY SYGI.. namun itu semua takkan kembali,mase yang xmampu di seru kembali.namun ianya tetap protected file di
memori sy…

masih sy ingat kenangan ketika sy dan yang laen di tangkap melompat pagar ketika usia 16,walaupun pedih
menahan rotan cg syafizal tapi ianya amat manis di memori…haha.. masih tercatat di memori sy kenangan pergi prep
bersama dan bising2 ktika dlm perjalanan..masih terpahat di hati suasana ceria ketika menikmati air sejuk di kolah
blok B.. masih mampu tangan sy untuk untuk menulis cerita mengenai menempuhi perjalanan ke kedai demo.. dan teringat saya di kale
subuh hening suara ustaz syukri menjerit mngejutkn kite dri tidur berserta rotan se depa nye,masih terpapar di hati sy
menyorok di kala checking dorm utk mengenalpasti pelajar2 yang ponteng solat berjamaah.. waa!!xckup memori komputer jika
sy menulis kesemua kenangan di smsd..SEHINGGA SAYE,MIDAIQ,HAIDA MELAKONKAN SEMULA PERISTIWA2 MANIS ITU.. CONTOHNYA SUBUH,KAMI MELAKONKAN WATAK USTAZ SYUKRI MENGEJUTKAN PELAJAR & GELAGAT KETIKA

FLY KE DEMO… HAHAHA..(SAMBUNGAN MIDAIK)bwat2 cemas lar ble ade warden dtg secara mengejut, coz takot enset kne rampas..mcm2 r..INSpection lar..checking lar..warden dtg lar…mcm2..ponteng prep lar..bnyk gler kenangan…huhu..walaupun pahit, tp manis jd ble di telan..george santayana erk yg ade bg pepatah, ‘those who cannot remember da past, are condemned 2 repeat it, tp bg kami, kat cni, mende 2 jd terbalik..huhu..ble ingt balik sejarah kte,suka duka kte, rase cam xnak lari jer, selalu ingt…memang btol org ckp, kte akan mula menghargai sesuatu ble mende 2 mulai hilang dari pegangan kite..we miz our batch!!!>>penah satu ketika, sy penah ckp, wahhh, ble lar nk abis skul??..huhu..tp, lpas abis jer paper LK taon lpas n sebelum paper LK ag, sy ckp, ‘knp lar skul da abis erk??’..huhu..perkara yg paling happy mase skul, lpas pmr n mase spm..tp pmr x sehebat spm..mase spm, ms yg kte conquer asrama n satu skul r..huhu.wah!! rase cm duk kat SYURGA DUNIA..bebas..memang, lots of memories! xley nk lupe lor…mase exam week, ble lg fly..haha..ble time habis satu2 paper, warong maggi belakang blok jd tempat lepak and buat ‘kesimpulan’ bout da whole paper on that day.. haha..bez siot…pas2, petang2, p ’starbucks’ versi terengganu..hehe..mkn nasi dagang lar..laksa penag lar..tp yg beznyer, pg2,time xde paper exam r, kuar sarapan pagi kat luar..x maen sarapan kat dewan makan..hehe..ble free sket, mandi kolah..haha..(kolah blok ak jgak jd mangsa)hehe..kalu da bosan ngan kolah, mandi pantai..haha..amek angin lar katekan..hehe..sarapan plak kat warong tpi masjid,..kalu nk spesel sket, kat kedai alias, makan roti canai..hehe..teringat plak kat bisol n hariz, raja roti canai..hehe..makan bukan sekeping dua, tp kuasa dua..haha..petang2,maen bola belakang blok..mase 2, mula r, maen ngan air kumbahan..haha..yela, kte x kenal erti kotor bersih, yg penting semangat kesukanan mesti ade.haha..kalu kotor, sabun breeze kan ade..ingt lagi x iklan dye, mesej dye, biar kotor, asalkan ade pengalaman..yg sebenarnye, diorg silap pilih pelakon r..set2 kte sebenarnya yg jd pelakon..hehe..diorg maen selut jer, kte maen air kumbahan terus…sape lagi kotor?! kte kan..eh2, silap, habil r..(set awek)..bnyk ag mende yg berlaku mase petang n pg, tp ak mls r nk tlis…bnk sgt..huhu..time mlm plak..p surao??haha..probability 1/10000..hehe..xtaw r org laen cmner..tp kalu spm0408 kampus 4b2 (ak,remy,boyot,kimi,haidar,gbom,donat,bisol,hariz)haha..1/10000 r jwbnyer..ble pkul 8 mlm, mula r cl c2 cl saner..tp, yg paling bez, ak n kimi n ramai ag, cl satu van..dtg pkul 9.30,(lpas smyg isyak),amek kitorg, bwk pegi bndr..semata-mata, nk lawan fifa08..haha..siap bwat tournament plak..ak, kimi,din besut,topek,meri,donat r yg biasenyer mengetuai rombongan..hehe..pkul 12, balik..kdg2, yg beznyer, balik sendiri, lalu ikot tpi pantai..mase kat pantai plak, laen citer…haha..bnyk btol..kalu x kuar bndr, p lepak kat demo..tgok bola..mkn kentang goreng lar..even xde motif pon, kuar jgak..haha..jiwa remaja..jiwa memberontak..sepanjang tempoh ‘evacuation’ budak2 form laen, ade 3 peringkat kesedihan yg berlaku..first, mase budak2 laen da abis skul..(fhm2 lar ak nie, ade sumone, adik angkat jer)time last jumpe sblom dye balik.huhu..dye x tgok pon ak time kitorg jumpe 2..dye bg surat kat ak, dua keping, suro ak bace lpas dpt mesej dye ble dye smpai umah..kitorg jumpe skejap jer..ble ak balik dorm, dpt msj dye, dye suro ak start bace..ak bace r..lam surat 2, dye ckp dye xley tgok coz mate dye bengkak, coz xhenti2 nangis..ak bace da whole letter, haha, bley tahan sedih r dye tulis 2..sdih gak r..haha..stop r psl nie..hehe..bkn nk public tp nk share ngan korg r citer ak nie..atas korg r nk ckp pe..yg penting ak da share..second, mase calon2 yg x amek est, balik..mase nie, ak start wonder, knp lar, ak rase cm nk sebak jer..diorg nk balik umah, bkn nk mati..tp mase 2, ak start rase weird..cm pe ntah..nk nangis coz, ak pkir, ble lar nk jumpe ngan diorg lg..huhu..start dari itu lar, ak mulai sedar yg ak nie, cm relax jer, tp dlm ati ak nie, ak rase cam betapa ak, syg nyer kwn2 smpai xmahu diorg balik..huhu..baru ak sedar yg ak nie, syg sgt kat org yg bernama ‘kawan’..huhu..ak juz lambai2 jer mase 2..dlm kesedihan 2, terselit jgak mende klakar psl burger..tp ak mls r nk citer, coz nie sperti penghinaan plak..haha..okay, da third, mase set bio da abis paper..mase nie, ak rase sdih r..huhu..nk tinggalkan bezfren ak..hm..hehe, tmbh satu ag, yg last skali, mase abis paper LK..b4 that, haha, rase klakar gak ble teringat mase last paper of the exam(LK,TK), ak masuk dewan ngan kasut sukan, bkn kulit.haha..first time lam sejarah, ak amek exam ngan kasut sukan..bwat kes 2..hehe..kalu x silap ak r, ade yg amek exam ngan pakai seluar jeans..haha..tp ak ingt sape..

yg paling bahagia skali, mase ketua pengawas spm, ckp, ‘mase menjawab sudah tamat, anda diminta memeriksa dan meletakkan buku jawapan ke bahagian tepi meja anda’..mase 2, ak dgr laungan merdeka!merdeka!merdeka! yg bergema lam ati ak..haha..tp, Allah Maha Adil..the time we start happiness will be the moment we face the sadness..mase nie lar, bermula, kesedihan..kesedihan..kesedihan..bermulanya episod baru..masing2 akn mula bawak haluan sendiri.. ak masih ingt, time kte keluar dewan, masing2 pakat nk julang ‘ckgu kamang’ tp x jd coz terlalu hepy n lupe plan 2..ak masih ingt time 2, kamang sorg jer yg ade..ak jumpe ngan ckgu kamang, skali ngan kimi,gbom,boyot,izat..ak ckp ak mintak maaf kalu ak ade silap wat apa2 ke..nano mase dlm kelas dye ke..ak jgak ade mintak maaf coz lam paper LK, ade satu soalan yg ak xley jwb..yg additional view..(korg yg bio tahu ke,huh??)hehe..ak slm ngan dye, pelok dye..dye ckp, xpe, awk da usaha..mase 2 r, ak jd sedih..huhu..ak pkir, alangkah bagusnyer kalu ak dpt ckgu mcm dye time u nanti..huhu..nampak ganaz, tp jiwa dye, lembut..lembut lg dari fizikal syahir(maaf ye syahir, xde bende laen da nkcompared,hehe)..ak masih ingt lg time dye start ajar ak mase f1, mcm ninja..haha..sape2 1E 2004, tahu r citer nie..(mls r nk citer lebih2)…

sepanjang 2004-2008, bnyk betol mende yg kte xley lupe erkk..kat primary, 6 tahun, kat secondary 5 tahun, tp kte lbey prefer yg secondary erk..coz, mase nie lar, kte tahu, ape 2 jiwa muda, txxxx lar(ingtkan berus gigi mase f1 dlu),jiwang lar,makwe pakwe,dating,mkn suap lar(habil), tdow overdose r(haidar),confident r(donat),wiring elektrik r,tagap enset r,fly r,mkn kat demo r,mandi pantai,intai syukpok mengail ikan,mandi kolah,futsal belakang blok,bakar loker (to’cha mase form 2),maen pistol manik (ak n to’cha mase form 1), ponteng usrah dengan alasan ade kelas tambahan(mase f2 2c), kacau japanese caravan,histeria,sambut bezday lam kolam hijau,bekerjasama ‘melapah” donat masuk kolam hijau,tagap fly, reka name baru(butip,syukpok),lawan fifa,mak cik jual air kat kantin, abg we,tagap bukak pose kat demo,gusti lam dorm, pow jersi lam bilik dobi, keluar ke hospital semata2 nk mkn kuih(dzakwan,burger),cara-cara nk baham nipon,maen gitar lam stor tpi 4b2,blajar ngate org,tempah nasi ngan demo,jd penarik teh tarik mase lakonan MiSRA(azizul),bwat ‘world cup’ laen blakang blok mase worldcup2006, isytihar perang ngan form3 mase hari kedua spm,tagap ade buku lam tandas dewan mase spm,gadoh laki puan mase form3(2006),syamsul nangis mase perjumpaan blok(boys),gbom cramps mase hksbp,ngate bokem,rampasan kuasa (burger jd kp slame sebulan,habil S/U),jd seekers kat campsite (adamy,to’cha),peristiwa dugaan persahabatan(unknown),syahreen jd mayat mase PCI,kne timbang angin mase f1(tdow sbb bace al-Mathurat pg jumaat),sir pijal bwat hal lam surao(selalu mention name habil,burger,hakimi),BTN lar(allahyarham pak majid),khatib masjid sura, bnyk ag r…>>>>semuanyer kenangan…

(habil sambung balik)…

begitulah 10% drpd coretan kenangan indah kite di smsd yang mampu midaiq coretkan,begitu juge aku(habil,paver of destruction).kalau lah saye diberi peluang untuk mencoretkan semuanya di dalam kertas,maka dunia akan menghadapi kepupusan populasi pokok pembuat kertas… terlalu banyak,dan andailah diberi kesempatan untuk saye berjumpa anda semua… sy xkan hilang ketagihan terhadap mase itu…

namun itu semue hanya kenangan yang xkan kembali lagi..SY RINDUKAN ALAM PERSEKOLAH..andainye diberi peluang untuk sy
kembali ke zaman itu.. xkan sy keluar dr zaman itu.. ape2 pun truskan perjuangan anda shbt2,andai perjuangan sy sudah
tempang..sy akan bangga melihat kamu berjaya,berdiri same tinggi,duduk same rendah dgn name2 robert kuok,tan sri teh hong
piow,ananda krishnan,mokhtar albukhari.. sampai di sini dulu mampu sy coret buat kali nie…SAYA RINDUKAN KENANGAN
DAHULU!!!PROACTIVE,STEP TO GLORY………..EVERYNITE IS A SATURDAY NITEI!!!!!!!

(BACELAH CORETAN INI BERSENDIRIAN DIIRINGI LAGU GRADUATION(FRENZ 4EVER)-VITAMIN C)(sy sertakan lagu tersebut)
BY:PAVER OF DESTRUCTION-IN SAD EMOTION

And so we talked all night about the rest of our lives
Where we’re gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same

But when we leave this year we won’t be coming back
No more hanging out cause we’re on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don’t have another day

Cause we’re moving on and we can’t slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn’t know much of love
But it came too soon

And there was me and you
And then we got real blue
Stay at home talking on the telephone with me
We’d get so excited, we’d get so scared
Laughing at our selves thinking life’s not fair
And this is how it feels

As we go on we remember
All the times we had together
And as our lives change
Come whatever
We will still be
Friends Forever

So if we get the big jobs
And we make the big money
When we look back now
Will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule

Will little brainy Bobby be the stockbroker man?
Can we ever find a job that won’t interfere with a tan?
I keep, I keep thinking that it’s not goodbye
Keep on thinking it’s a time to fly
And this is how it feels

As we go on we remember
All the times we had together
And as our lives change
Come whatever
We will still be
Friends Forever

La, la, la, la…
Yeah, yeah, yeah
La, la, la, la…
We will still be friends forever

Will we think about tomorrow like we think about now?
Can we survive it out there?
Can we make it somehow?
I guess I thought that this would never end
And suddenly it’s like we’re women and men

Will the past be a shadow that will follow us around?
Will these memories fade when I leave this town
I keep, I keep thinking that it’s not goodbye
Keep on thinking it’s a time to fly

As we go on we remember
All the times we had together
And as our lives change
Come whatever
We will still be
Friends Forever

As we go on we remember
All the times we had together
And as our lives change
Come whatever
We will still be
Friends Forever

As we go on we remember
All the times we had together
And as our lives change
Come whatever
We will still be
Friends Forever




Sunday, June 14, 2009

NEW RESOLUTION



~Stop smoking.

~Stop staying late at night.

~Stop playing around too much in life.

~Stop putting high expectations on things that can't be expected.

~Stop thinking about problems too much.

~Stop saying bad things about people.(no matter how bad they are).

~Stop my constant complaints on almost everything in this world. (deal with them ok?).

~Stop making my mom upset.

~Stop saying something stupid like 'I love you'.

~Stop taking things for granted.

~Stop being my old, useless self and try to be someone better.


-------------------------------------------------------------------------



~Start focusing on my dreams. (i'll soar high in sky one day, yes I WILL!!).

~Start paying attention to little things that people do for me. It's the little things that make the differences.

~Start my days early. By 6.30, i'll be booted and suited to face the day.

~Start pumping those irons back. I know, rebuilding my six packs, chest and shoulders ain't gonna be easy.

~Start regaining my stamina.

~Start looking positively on every single thing that happens.

~Start smiling to everyone. I might as well make someone's day.

~Start being more courteous and polite. Because everything happens for a reason.

~Start dealing problems with patience. Everywhere around this world, there are people who are facing a lot more serious problems than you are.


~Start enjoying life just the way it was meant to be.


~Most importantly, start talking to God more often. Coz with each second, our death is getting nearer.




Please help me in whatever ways you guys can so that I can be a more useful person for our people, the country and our religion.




The New Resolution starts...NOW. Pray for me guys.



2 jerr.SALAM.

Saturday, June 13, 2009

Hmm...

KENAPA LELAKI BENCI PEREMPUAN???!

BUSY BODY - Wah..Ini yang paling dibenci.. Semua benda dia nak tau.. Segala tindakan kau dia akan perhati.. Sampaikan tido pakai ubat nyamuk apa pon dia nak runsing.. Apekeheynyer..

KUAT CEMBURU - Ini agak lemah sket.. Kau kena selalu berjaga2 bila bersama si dia.. Terpaksa mengawal semua tingkah laku.. Sampaikan kau naik muak dengan kecemburuan dia itu..

KUAT MERAJUK - Adik kepada perangai di atas ni.. Memanglah merajuk tu suatu yang sweet kata orang.. Saat dipujuk itulah yang sering menjadi kenangan indah untuk kau.. Tapi kalau selalu, tak ke menyampah?

MERAGUI CINTAMU - Setiap hari mengajukan soalan yang sama “betulke kau cintakan aku?” “apa bukti kau cintakan aku”.. Wajibkah cinta untuk ditayang? Terbuktikah cinta dengan luaran?

BERLAINAN MINAT - Memang agak payah menghadapi situasi ini.. Andainya kau suka tengok bola, dia pula suka tengok wayang.. Tak ker runsing memikirkan jalan terbaik.. Lainlah si dia suka tengok muka mamak, takde la dia bosan bila kau tengok bola..

MENCARI KESEMPURNAAN - Bukankah ini dah menjadi beban untuk kau… Sentiasa berusaha untuk mencapai seperti yang si dia inginkan.. Ahh.. Persetankan semua itu.. Buat cara kau.. Itu yang terbaik..

TAK MAKAN SAMAN - Semalam kau dah tegur dia, tapi hari ni si dia tetap berdegil.. Apa tak reti bahasa ke? Takkan bila dah pedas baru sibuk nak mencari sirap..

KAKI KONDEM - Selalu sangat si dia mengkritik kau.. Semua rasa tidak bez bagi dia.. Senang kata lain, si dia perasan bagus.. Ahh.. Lantakla.. Janji kau suka..






KENAPA PEREMPUAN BENCI LELAKI???!

PENIPU - Dah tentu la para hawa nie tak suka akan penipu.. Itu dah kompem.. Siapa yang nak ada pasangan yang menipu kan..

TERLALU MENGAMBIL BERAT - Adeh.. Jangan poyo sangat.. Si dia pon tau menjaga diri.. Nanti si dia ingat kau terlalu mengongkong dia pulak.. Perbataskan kerisauan kau tu.. Dia pon dah besar panjang..

KAU PEROKOK - Mesti dia akan cakap bila ditanya “i tak kesah, tapi kalau boleh berenti la.. kan tak elok ntuk kesihatan” Itu maknanya dia tak suka la.. Berhentilah kalau boleh.. Dia pon mesti ada terpikir dengan kesihatan anak2 nanti bila berkeluarga..

TIDAK LUPAKAN CINTA LAMA - Tak habis2 kau cerita kisah kau ngan awek lama kau.. Pas tu kau banding2kan pulak.. Marah la dia beb.. Simpan @ buang memori lama tu.. Jangan sesekali ceritakan depan dia.. Nanti dia ingat kau masih belum mencintai dia lagi..

TIDAK SOLEH - Bukan la si dia nak kau tu sampai jadi imam, tapi cukuplah kau punya ilmu asas dalam agama.. Tidaklah dia risau bila mendirikan rumahtangga nanti.. Sama2 membimbing.. Jika dia salah kau boleh tegur dan begitulah sebaliknya..

SENSITIF - Adui.. Jantan beb!! Pebarang sensitif nie.. Takkan nak si dia pujuk kau pulak.. Tunjukkan kejantananmu itu.. Walaupun benar kau bengang, direct cakap kat dia.. Dia pon akan suka dengan kejujuran kau itu..

TAK SERIUS - Tunjukkan kesungguhan kau.. Nanti dia ingat kau main2 dalam bercinta…Cukuplah katakan sayang sebelum kau tidur.. [call jer bg yg belum kawen]

KAU PERALATKAN DIA - Kau bercinta ngan dia sebab dia cantik, kau bangga.. Dia banyak duit, kau boleh cukur.. Yang paling sadis bila kau bercinta ngan dia sebab kau bosan!! Kau takde cinta tapi hanya ada dia yang nak bercinta dengan kau.. Tapi kau tak ikhlas.. Jangan mainkan perasaan perempuan..


Aku amek kat cni. Untuk aku sendiri, dan kita semua renung2kan.



2 jerr.SALAM.

Wednesday, June 10, 2009

Of Bunga Telur, Modern Minds, Girls, and Turnstyles

Hari Jumaat lepas off to Selangor, umh kakak aku kat Seri Kembangan..mak aku ajak tgk org kawen, yakni anak kepada mak sepupu mak aku (betul ker ni?) kat Kelab Golf apekebendantah kat Damansara..malas nak citer panjang, korg tgk jer laa pics2 kat bwh ni..tp yg pasti, aku pun nak kawen grand gni gak one day..xpun grand lg dr niy.. hahahaha!!! Pastu mak aku blk Kemaman..kbetulan saudara Burger ngn saudara Adlan serta saudara Nopa (adik sdare Adlan) nak dtg KL, so aku lepak cni dlu..mula2 aku ikut abg ipar aku g tgk tempat keje die kat Kem Kementah, Keramat..best gak dowh tgk askor2 wt keje..dhla rmai askor yg friendly..nyesal x mtak UPNM..keh3..pastu aku helo saudara Syidan yg kbetulan mmg slalu simpan moto kat umh mak sdare die kat Keramat tu kalo nak g jln2..lepak ngn die dlu kejap smbil me-reka2 lawak bodoh yg ntahpape sperti yg kami slalu buat di asrama dulu (rindunya!!).. Sambil2 lepak di McD midvalley, dtg la saudara Burger, saudara Adlan, saudara Nopa seperti yg dijanjikan..bermula laa episod perjalanan kami..malas nak citer satu2 daa..ape yg aku nak highlightkan kat cni, kitorg smpat g Petaling Jaya lwt saudara Abg We dan saudara Madi di CFS IIUM..mmg best..mmg lwk..blajo molek blake deh!!! Satu lagi, kepada saudara Burger, aku xnak tlibat dlm hal rebut-merebut awek ni..lgpun aku dah ade awek daa..wt mase niy, awek Klate tu sorg jer dlm kpale aku niy ok?? Awek 'P/S' tu kalo ko nak, ko ngorat r..aku xnak pun..die yg nak kat aku (koya)..hek3!!! aku tpakse tolak laa sbb aku dah ade sumone..nak wt cmne lg kan?? Aku yakin, ko bleh bhagiakan awek 'P/S' tu..kah3!!! Tp ko kene igt, bapak die GARAAANGG!!! hak3!!! X lupa, thanx to Abg Paja (abg kepada Nopa) , ahli bomba sporting yg klako sbb bg kami lepak kat umh beliau 2-3 hari..beres!!!



Pengantin naik tangga.



Mufti mane ntah duk menepung tawar.


Malu nak g depan sket. Yg amek gmbar kat depan ni sume geng2 kamera DSLR. Aku pkai nset jer.


Dalam xder isi pun. Kalo ade gula2 xper gak.


Pengantin kedua mlm tu. haha.


YB Ikhwan dan mak aku.



Mak aku bersalaman ngn pengantin.


Tempat keje abg ipar aku. Bilik VIP. Nak check gigi pun tgk TV Plasma?? Membazir duit rakyat or x? Korg decide laa sniri.


Cover album K.A.M.I. (Saudara Syidan amek gmbor niy). Cigar tu aku tlg pegang jer. X isap pun. Caye x??


Pics ngn mmber2 aku mmg aku x smpat nak amek sbb bz sgt smbang2 n wt lwk bodo. So, pic kat atas ni jer laa yg ader pun. Mase g melawat saudara Abg We ngn saudara Madi pun aku x igt nak amek. Xper, still got next time.



2 jerr.SALAM.

Thursday, June 4, 2009

Yg ni Mmg Lawak. hahahaha!!!

Seorang Managing Director memberi arahan kepada General Manager nya...

Besok akan ada gerhana matahari penuh pada jam sembilan pagi. Ini adalah kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari. Untuk menyambut dan melihat peristiwa ini, seluruh pekerja diminta untuk berkumpul di padang dengan berpakaian kemas.. Saya akan menjelaskan fenomena alam ini kepada mereka. Jika esok hujan.. dan kita tidak boleh melihatnya dengan jelas.. kita akan berkumpul di kantin saja.

Lalu General Manager itu menyampaikan arahan bos nya kepada Ketua Jabatan..

Ini adalah arahan Managing Director.. esok pada jam sembilan pagi akan ada gerhana matahari penuh.. Jika esok hujan.. kita tidak boleh berkumpul di padang untuk melihatnya dengan berpakaian kemas.. Dengan demikian, peristiwa gerhana matahari ini akan dijelaskan oleh Managing Director di kantin sahaja. Ini adalah kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari.

Dan Ketua jabatan pula menyampaikan pada ketua seksyen..

Ini adalah arahan dari Managing Director.. esok kita akan mengikuti peristiwa gerhana matahari di kantin pada jam sembilan pagi dengan berpakaian kemas.. Managing Director akan menjelaskan apakah esok akan hujan atau tidak. Ini adalah kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari.

Seterusnya Ketua seksyen pula menyampaikan amanat tadi kepada penyelia..

Jika esok turun hujan di kantin.. kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari, Managing Director, dengan berpakaian kemas akan gerhana pada jam sembilan pagi.

Akhir sekali penyelia menyampaikan arahan tersebut kepada para pekerjanya..

Esok pagi.. pada jam sembilan.. Managing Director akan gerhana.. Sayang sekali, kita tidak boleh melihatnya setiap hari.





kah3!!.SALAM. Amek kat blog ni gak.

Sape Paham?? Kah3!!! 18+ only..

Didalam satu bas diwaktu petang semasa ramai orang berebut-berebut untuk pulang ke rumah terdapat seorang gadis yang keadaanya agak resah sedang duduk berdepan dengan seorang lelaki jawa yang sedang berdiri berhimpit-himpit dengan penumpang yang lain. Memang kebiasaannya diwaktu begini jalankan jem. Jadi bas tu tak dapat le bergerak dengan sempurna.Gadis yang resah tu rupanya ..nak terkencing. Tetapi dia tak dapat turun sebab orang ramai dan bas tidak berhenti rumahnya pun jauh lagi. Tahan punya tahan last-last terkencing le sikit. Bila dia perasan dia pun buat-buat le buka handbag dan cuba mencari sesuatu .Tanpa disedari Jawa didepannya dah perhatikan dia dengan agak lama juga.Nak jadi cerita orang yang duduk sebelah gadis tersebut pun bangun sebab dah sampai. Jadi gadis tersebut pun alih le ke tempat tersebut kerana sit dia dah basah. Jadi Jawa ni pun nak duduk le. Bila dia tengok basah dia tanye kat gadis tersebut."Aduh bu..ngapa tempat ni basah ya"...Jawab gadis tersebut "Ohh... tadi botol minyak wangi saya tertumpah.Saya cari tutupnya tapi tak jumpa. Dalam beg tangan pun tidak ada".Jadi Jawa tu pun keluarkan le sapu tangannya dan lap sebelum duduk.Setelah duduk dia pun cium le sapu tangan tersebut untuk menghidu wangiannya.Bau-bau punya baru le jawa tu tau rupanya air kencing sambil tersenyum jawa tu jawab.."Lo...Kalau minyak wangi jenama ini..Kalau mau, saya ada penutupnya."


Lawak ni aku amek kat cni.
2 jerr.Saje nak kongsi.Kpd yg paham tu simpan sorg2 lah ye..haha..
.SALAM.

Sajak - Cinta Nafsu

Tergodakah kamu pada senyumannya?
Ya.


Tertawankah hatimu mendengar suaranya?
Ya.


Terpesonakah kamu dengan tingkah lakunya?
Ya.


Lemahkah jiwamu dengan sentuhannya?
Ya.


Maka dari itu kesimpulannya cintamu berteraskan nafsu.
Tidak.


Benar?
Ya.


Andai diberi peluang, hari ini juga
Mahukah kamu mengikat janji
Dan hidup bersamanya?

Mahu.


Nah, lihatlah sendiri. Cinta kamu terdorong oleh nafsu.

Tidak.


Mengapa begitu? Jelaskan pandanganmu.


Kerana soalan ini sukar. Perlu kubuktikan bukan hanya dengan kata-kata.
Malah memerlukan masa.


Masa yang bagaimana?
1 minit? 30 minit? 2 jam?



Tidak, tidak sama sekali. Malah bukan sehari dua.
Tetapi seumur hidupku.
Untuk kubuktikan cinta padanya
Hanyalah satu.



Kalau begitu jawapanmu,
Kerahlah cinta itu ke akhir nafasmu.







Sunday, May 31, 2009

Sajak Untuk Aku

Malam ini kosong...
Sekosong pandanganku pada sang bulan...
Selalu cuba kugenggam bulan itu...
Namun x pernah kesampaian...
Mungkin, hanya dalam angan-angan...

Tertitik-titik air langit menyapaku tiba-tiba...
Duhai malam, seperti aku, menangiskah kamu?
Berdukakah?
Kenapa?
Kau simpati sama aku ya?
Jangan begitu...
Aku memang begini...
Memang aku suka menjengukmu waktu begini...
Kerana, di dada kamu ada bintang-bintang...
Indah sekali wahai malamku...
Mengertikah kamu?
Rinduku ini pada dia amat hebat sekali...
Sampai kadang-kadang aku percaya...
Roh yang sudah tiada itu, kan menjadi bintang kata orang...
Aaah, mengarutlah itu semua...
Tak mungkin kan menjadi bintang...
Ilmiahnya, bintang itu seperti matahari...
Gas yang bermacam-macam jenis...
Gila, masakan roh itu datangnya dari gas...
Tidak, takkan aku percaya...
Namun, tetap kutatap bintang nan indah itu...
Harapannya walau sedikit, rinduku kan hilang...
Tetap tak berkurang...


Yang aku tahu...
Dia dalam perjalanan ke syurga...
Suatu masa, rinduku hanya kan terubat di sana juga...


"Sudahlah...
Lihatlah masa depanmu wahai anakku...
Andai ditakdirkan kau menjadi seorang ayah juga,
Jadilah ayah yang terbaik buat anak-anakmu..."

Friday, May 29, 2009

Tahun Ni

MU kalah UEFA.. Detroit Pistons plak truk giler main season ni..ape nak jadi ni?? Sumer mnda yg aku minat sumer x jadi.. F1 plak, Ferrari dah x conquer mcm dlu2 zaman Michael Schumacher.. Ape nak jadi laa.. hmm,ape2 pun aku nak ckap psal aku rindu team Pistons mase zaman kegemilangan Billups.. tambah plak ngn Ben Wallace, fuhh!!!! Mmg unstoppable laa time tu..kipas-susah-mati basketball mesti tw ape yg aku mntion ni kan..sweet moment Pistons mase taun 2004 tu mmg aku xleh lupa.. mase tu maen sume jadi.. Tayshaun Prince, Rasheed ngn Ben, Rip Hamilton, Chauncey Billups.. my dream team..mmg benar2 wt aku minat terus ngn sukan basketball ni..smpai shooting aku pun aku berusaha tiru 100% mcm Mr. Big Shot tu..haha..fans basket tw laa ni.. Skarang, aku rindu giler nak tgk Pistons jadi champion balik.. A.I., ko rase ko bleh tlg team ni x?? haha..Jangan pindah plak pasni..ko dah kene trade ngn Billups, ko stay sini n sekurg2nya tlg Pistons bwk balik piala cm Billups wt dlu.. aku minat Iverson tapi cm x brape nak jadi jer ngn playing style Pistons ni..Rasheed Wallace, Prince, Hamilton pun dah makin tua skarang..Wallace pun cm dah xnak main dah..diorg laa ayam2 lame yg masih setia ngn Pistons ni.. huk3.. sdeyh aku.. Team yg aku minat sedang mengalami zaman kejatuhan yg amat teruk..







2 jerr.SALAM.

Thursday, May 28, 2009

MU KALAH???

X mungkin!!!!! ARRRGGHHH!!!! Haters, before you talk, please shut up now!!!

ADA SATU CERITA

Depan kawasan perumahan aku niy ade satu kawasan kedai..kire mcm satu row kedai laa.. sape2 duk Kemaman specifically area Geliga ni mesti tw kawasan ni..dlam byk2 kedai tu, ade laa satu kedai runcit..ape yg spesel psal kedai runcit ni adalah sumthin happen kat kedai runcit ni yg aku xkan lupa sampai bile2.. cite ni berlaku dlm latar masa yg agak lama dan berlanjutan.. First skali mase aku form 4.. Aku skolah asrama penuh so aku jrg2 laa balik umh..kalo ade cuti pun aku jrg balik sbb dlu mesti ade training @ tournament basketball mase cuti.. So kalo ade kesempatan balik umh, aku mesti g kedai runcit ni..x kire r beli ape pun..kalo xder keje, ade jer aku tanye mak aku nak beli ape2 x..nak tw sbb nya knape aku ske g kedai ni?? Sbb mase tu kedai ni spesel bg aku.. Ade sorg awek yg cun keje kat cni.. hehehe.. tp jgn slh phm plak..aku just nak citer kat cni yg betapa friendship itu bleh berlaku tanpa kepentingan ape2 pun..cukup sekadar hati yg ikhlas untuk berkawan.. So, budak pmpuan ni mmg blh tahan r tahap ke'cun'nannya tu..mmg comey r.. Mula2 aku nmpak die aku x tw pun yg die keje kat situ..igt die pun dtg membeli gak.. Pastu keesokan harinya dari hari first aku nmpak die tu, kebetulan mmg aku nak beli barang kat situ..tgk2, die ade lg.. Pastu kitorg pun stat laa bertegur sapa antara satu sama lain.. Aku dpt tw yg die duk kat kwasan perumhan tepi tu jer.. Tapi aku x pnah tanya nama or nombor tepon die.. Aku xnak die pndang serong.. Bese r kan, kalo budak laki mintak nombor tu mesti nak ngorat punye..so, dlam satu tempoh yg panjang, aku masih x tw lg name budak tu ape..die pun x pernah nak tanya nama aku.. bese nya, aku akan buat2 beli barang kalo nak sembang ngn die.. Biar barang tu aku x perlukan pun.. haha.. Yg aku tw, budak pmpuan tu same umor ngn aku.. Skolah pun aku x tanye die skolah mane..huhu..ntah pape btol laa.. So kitorg cmtu r..every time kalo aku lalu depan kedai tu jer, mesti die x pnah lokek dgn senyuman manis menawan kalbu die tu.. Kalo aku g beli brg mesti die tanye, 'Sihat hari ni?' 'Sikit jer beli brg?' 'Cuti ker?' soalan2 yg x penting dan sekadar utk membuka topik perbualan.. Kisah ni berlarutan smpai laa aku habis SPM hari tu..dlm pertengahan bulan 3 cmtu, aku g r kedai tu..cm bese r, juz nak tgk bdk pmpuan ni ade ke x lagi..tp hari tu, aku igt lagi..die masam muka jerr bile tgk aku.. X cm bese, die slalu senyum..so aku pun wt x tw jer laa..esoknya, aku dtg lagi..aku cuba approach die n try to ajak die sembang2..last2 die bukak cerita..dlm minggu tu jugak, die nak pindah.. so x byk mase dah utk aku smbang2 ngn die..mase die ckap die nak pindah tu, aku pun joking laa ngn die ckp aku nak pindah gak..sbenanya, aku x tw nak feeling ape mase tu..sdeyh tu ade gak laa tp mase tu, aku duk piker die ni bukan awek aku pun..wtpe aku nak sedih kan?? so aku juz mcm xde feeling lgsung r ngn brite die nak pindah tu..nak pindah? pindah laa..juz mcm tu jer.. Mase tu, aku bleh nmpak raut kesedihan kat muka die..tp sbg seorg lelaki yg masih lagi di tahap loser masa tu, aku wt2 x paham perasaan seorg kawan..aku blah dari kedai tu x ckap ape2 pun.. Sejak dari tu, aku x nmpak dah muka awek tu kat kedai tu..mmg die betol2 pindah laa.. Smpai sekarang aku nyesal sbb hari tu aku mungkin dah dpt tw ape name die..at least mintak nombor tepon pun jadi laa..tp satu hari nanti, aku pasti yg aku akan jumpa die blk.. Sbb persahabatan kami ni terjalin mmg atas dasar hati yg ikhlas.. Tanpa perlu tw name die pun, aku blh tw yg hari2 die cmner..sihat ke x, ade msalah ke, ape ker.. Murni, ikhlas, sejati.. Unconditional friendship..semoga awak bahagia dalam apa jua yg awak lakukan.. huhu, mcm laa die baca blog aku niy..





2 jerr.SALAM.

Monday, May 25, 2009

AKU PUN NAK UPDATE GAK

Sperti biasa, xder idea..so, aku nak amek kesempatan aku ade blog ni untuk aku ucapkan selamat maju jaya kpd rakan2/pembaca blog aku yg sedang/menunggu tawaran smbung blaja tu.. x lupa juga kepada rakan2 yg berjaya dapat tajaan ke oversea, seribu tahniah aku ucapkan..blaja elok2, dan jaga diri baik2..juga kepada rakan2 bekas pelajar SM Sains Dungun, blaja rajin2 oke.. kalo korg nak wt reunion dlm mase terdekat ni hello2 laa aku ye..aku free lg smpi 12 July niy..hahaha.. nway, lagu avenged sevenfold kat playlist tu aku dah tukar..someone requested me to do so..she said the songs were too loud and hard, thus making my blog less appealing to her..nah, aku dah tukar lagu.. Che'Nelle feat. Colby O'Donis gitu..kalo lagu ni pun ko kate bising gak x tw laa..






2 jerr kot.SALAM.

Thursday, May 21, 2009

XDER APE PUN SBENANYA

Tadi aku g CP..pastu aku g kasut you abg aku beli sliper..pastu g kedai mkn kat tepi Casa Limbong..abg aku makan, aku ngn mak aku tapau..pastu balik umh..mak aku sowh buang smpah.. so aku g laa buang sampah..pastu dah malam aku bukak blog..pastu aku piker2 nak gak tulis post baru tp xder idea..last2 aku tulis gni:

Tadi aku g CP..pastu aku g kasut you abg aku beli sliper..pastu g kedai mkn kat tepi Casa Limbong..abg aku makan, aku ngn mak aku tapau..pastu balik umh..mak aku sowh buang smpah.. so aku g laa buang sampah..pastu dah malam aku bukak blog..pastu aku piker2 nak gak tulis post baru tp xder idea..


Haha..x psal2 aku tulis balik exactly mnda same..siyes xder idea weyh..





2 jerr.SALAM.

Wednesday, May 20, 2009

GEMBIRANYA!!!!

Tipu jer..xder laa gembira sgt..im not well yet..still having fever.. But im kinda happy coz now, im starting to see things done slowly one by one..yeah, there are still a lot of things to do.. LOTS AND LOTS OF THINGS.. at times, i do feel like crying..but i cant.. just simply cant..coz i know im a tough guy really..this small heart inside me, holds up a huge ambition, desire, passion and spirit.. once i thought of givin up..then i realise, givin up is not an option..givin up is just the stairway to hell.. instead, i tried again and again..though my vision kept blurring and my body kept weakening, i pushed myself harder..coz i know, one day, when i look back to the paths that i've taken, i can only smile..along with people i love, my mother, my family, my special one and my friends.. and one day, i can leave this fable world with no regrets at all, and i'll see him, smiling again..miss u a lot dad..

Tuesday, May 19, 2009

MANGKUK BETUL LAA

X sangke rupa2nya post aku sbelum ni adalah petanda aku nak demam..masuk hari ni dah empat hari dah aku demam..adeyh, bleh tahan gak demam aku niy walau aku pretend semampu yg mungkin konon2 nya aku x demam..hari ni saudara Qamarul ajak aku lwn team Petronas kat Kerteh tp aku tpakse tolak memandangkan suhu badan masih di paras tinggi..sory laa wahai Qamarul dan rakan2 sperjuanganku di Kemaman Malays Basketball..hak3.. Anyway, kate org penyakit itu penghapus dosa..maybe da byk dosa aku wt kot..sbb tu dpt demam tiba2 niy.. Tp kan, aku suspek satu perkara yg mnyebabkan aku demam niy.. AYAM KFC.. ye, ayam KFC original recipe..aku igt lagi mlm 4 hari lepas aku beli ayam KFC ngn abg aku wt blk mkn kat umh.. Slalu kitorg beli hot & spicy tapi mlangnya mlm tu tinggal original recipe jer..so aku pun rase blh laa gak kalo nak membaham ayam original recipe pun sbb dah lame x membaham ayam yg sedemikian.. hak3..bangun tido jer pagi keesokannya tu, trus demam..adeyh..poning kpalo den yg amat sgt tw..haha..x guna punya ayam..dah la ade komplot ngn Israel, msak ayam bagi org pening n demam plak..huhu..nak wt cmner kan..tapi xper, setelah tiga hari demam, pagi tadi aku dpt berita gembira..first skali aku g wt lsen P keter aku kat JPJ..then second one, pagi tadi jugak, aku dapat offer letter Unikl Miat yg aku g interview hari tu..hak3!!! YAHOOO!!!!! Penantian yg berbaloi!!!! keh3..




2 jerr.SALAM.

Friday, May 15, 2009

SEKARANG

JIWA AKU.


.geram.kacau.harubiru.tenat.annoyed.rezab.sakit.duka.
.xlehdukdiam.benci.
.pusing.pening.lemah.helpless.kritikal.koma.blur.confused.
.KECEWA.





.konklusinya, begitu indah menjadi seorang manusia.








.SALAM.

Thursday, May 14, 2009

RINDU

Budak comel ni skrg tgah study kat kolej matrik..same ngn kolej matrik yg aku dpt..tp aku x g sane sbb aku ade cita2 sndiri..x salah kan?? Lagipun aku x minat nak kejar ijazah sgt n cita2 aku pun x tinggi mane..aku nak aku keje nanti minimum gaji aku RM 12k jer sebulan..x tinggi laa tu kan?? haha.. Anyway, aku rindu sgt same die..makan x basah, tido x kenyang, mandi x lena..normal laa tu.. mane ade org lena kalo mandi..hak3..


Rindu mcm mane xyah nak citer laa..meroyan aku tiap2 hari..huhu..








2 jerr.SALAM.

edit: ni post lame. skrg ni awek ni dah xde. haha. aku xnak delete post ni sbb biar laa mnda ni jadi kenangan manis buat aku. yela, mmg la break tu pahit tapi at least dia dah warna kan idup aku n bagi kenangan yg xkan aku lupa smpai2 bile2. hehe. utk orang yg berkaitan dlm post ni, semoga awak berjaya dlam apa jua yg awak lakukan. haha. thanks for the memories alrite! =)

Wednesday, May 13, 2009

Test JPJ

Aku terkilan laa sket sbb aku org pertama yg buat bukit ngn parking..Tp aku jugak terpaksa menjadi antara org yg last2 test jalan raya..patutnya giliran aku bleh wt test jalan raya dlm pkul 11 lebih gitu r..bile dah smpai giliran aku n aku bagi kertas merah kat pegawai JPJ tu, die suruh aku masuk tunggu kat dalam balik..pastu aku nmpak ade pmpuan yg naik kete yg spatutnya aku test tu..mmg nak marah giler r time tu..nasib baek aku cool jer..kene goda ke ape JPJ niy?? haha.. nasib baik Kak Fira a.k.a. kerani yg jage budak2 test tu sedapkan hati aku..katanya, JPJ ni sgaje bagi budak2 pmpuan dlu test n bdk2 laki akhir2 sket sbb bila dah ptg sket, die akan sruh bdk2 laki bawak laju2 utk cpt habiskan kerja die..nak sruh bdk2 pmpuan bwk laju JPJ tu x yakin katenya.. hahaha..kaum hawa, lemah sgtkah kamu?? hmm..ape laa JPJ tu..bdk pmpuan pun bleh bwk laju ape..ikut giliran laa..mak aku pun bwk purata 300 km/h tw kalo balik kampung..hek3.. Ape2 pun, nasib baik JPJ tu igt muka aku n die tw aku marah..pukul 2 lebih baru aku dpt test bos!! sape x mrh kan?? so, aku lulus dgn cemerlang laa pastu..keh3.. penantian yg berbaloi..










2 jerr.SALAM.

Monday, May 11, 2009

Impian Anak Muda

Aku g Dungun 2 hari lepas (hari Sabtu)..mengejut gak r aku g sbb nak tgk mmber aku saudara Adiey sebelum die daftar matrik esok (Isnin). Plan asal aku nak balik hari Sabtu tu jgak tp xder bas.. So aku terpaksa stay kat rumah saudara Adlan dlu sehari (nasib baik parents beliau xder)..
Mmg agak sedeyh r mase saudara Adiey nak blk rmh sbelom btolak tu (kitorg lepak rmh Adlan pagi sbelom saudara Adiey g)..Saudara Adiey dpt Kolej Matrikulasi Perak so die btolak awal sket n stay kat KL dlu shopping2 sbelum hari pendaftaran esok..so, saudara Adiey kalo kolej mu ade wifi jgn lupe r buke blog aku niy..haha..aku nak ucap kat mu semoga berjaya n study molek.. Aku yakin mu blh wt punye..wlaupun mu msuk SMSD mase form 4, aku rase mcm dh lame sgt kenal mu.. Perangai mu pun aku dh masak dh..mungkin sbb mase awal2 mu mari tu, kite lompat pagor same2 mmbuatkan kite jd rapat..haha..aku igt lg slipar mu hilang mase kne kejor ngn warden tu.. hak3!!! Anyway, kpd kawan2 lain, semoga berjaya juga aku ucapkan..aku yakin kenangan kite semua di SMSD byk mengajar kite supaya lebih matang dlm pemikiran dan insya-Allah pengalaman 5 tahun kite di SMSD dpt kite gunakan utk menjadi pedoman, iktibar, pengajaran, tauladan serta motivasi kpd diri sendiri..kpd kwn2 aku yg skolah lain dlu tu, good luck too!! Semoga kite semua menjadi insan yg berguna kpd agama, bangsa dan negara kita nanti..



Saudara Adiey yg sedih nak tinggal member.

Saudara G-Bom yg mmg hati batu. hak3!!

Pagi sebelum saudara Adiey g KL. Saudara Azmil juga dtg melawat.

Saudara Adlan yg telah menjaga tetamu (aku) ngn baik. thanx.

Org lain semua sedih. Saudara G-Bom jer x. Kan dah kate die mmg hati batu. haha.

The last bye2.





2 jerr.Dengan hati yg melankolik, SELAMAT SAMBUNG BELAJAR KAWAN2.SALAM.


.aku nak menangis tp aku ego.

Saturday, May 9, 2009

Tadi Aku Lapo

Hahah cm bangang jer tajuk post nieyh..mmg aku lapo pun tadi..da mkn mlm tp stil lapo..x tw laa nape..nak kate aku x bace bismilah, aku bace..siap bace doa makan ngn doa naik beskal (kenderaan) lagi..haha..so, aku menyelongkar laa umh aku cari mkanan..tp xder mnda yg sesuai dimakan awl2 pagi gni..then kbetulan plak abg aku pun lapo gak..so we decided to go out n find us some food..just some light ones..surely, kalo mkan nasik goreng time2 gni mmg petanda aku ada niat nak mampus cepat..hahahaha..nasib baik Kemaman ade 7E..bleh laa kitorg serang 7E cari roti sket..


7E kat traffic light Tunas Manja Kemaman..org Kemaman tw laa..

Nasib baek ade 7E..kaulah penyelamatku..

Beli roti sadin..tibe2 ngidam laa plak nak mkan...lame x mkn..haha..tp skrg da naik harga jd 80 sen..x silap aku dlu 60 sen jer..aduhaii..nak jadi ape laa Malaysia ni kalo brg slalu naik harga jerr..

Gambor ni xder kaitan pun sbenarnya..just letak sbb aku rase cm plikk jer gmbor niy..hek3..






2 jerr.SALAM.



p/s: Kalo dulu duk oztel sng..tempah jerr nasik ngn warung DEMO melalui saudara Afiq atau saudara Amsyar..haha..skrg xde daa..kne betul2 berdikari..SMSD, aku rindu kamu..

Friday, May 8, 2009

Xde Idea

X tw nak post ape..mlas dowh..xde mnda best yg berlaku..2-3 hari ni aku byk habiskan ngn main game.. Devil May Cry 4 ngn Prince of Persia..Best2..DMC 4 aku maen human mode jerr.. X terer lg nak maen Devil Hunter Mode, apatah lg Legendary Dark Knight..perghh, susah siot.. Hari tu da try main Devil Hunter Mode tp sgkut mase level first lwn ngn Sanctus tuh..last2 main Human balik.. haha..ape yg aku ske psal game niy adalah jalan citer die..Semangat Nero nak selamatkan awek die si Kyrie tu mmg aku tabik..huhu..nak tw lg, main laa sniri deh..game ni mmg best sbb wlaupun aku lebih ske game genre FPS n aku x minat sgt game yg 'terlalu fantasi' mcm ni, tmbah plak maen lwn2 bunuh2 setan secara rawak gni, aku jadi 'melekat' kat game ni sbb grafik die mmg best.. Yg paling aku ske mase lawan naga tuh, si Echidna..ngn grafik yg power n camera yg constantly moving, mmg rase diri sniri dah jadi Nero ngn Dante dah..haha..tapi, antara Nero si hero baru ngn Dante, aku lebih suke Dante sbb Dante MMG COOL n bleh plih nak gune snjata ape..aku paling ske gune Rebellion + Pandora ngn Lucifer + Pandora..haha..



2 jerr.Mengarut sikit.SALAM.


p/s: smalam dah kali ke brape ntah aku habeskan game niy..maybe kali ke-5 dah kot..best2..

Wednesday, May 6, 2009

Seperti Yg Dijangka

SURAT
TAWARAN
Bahagian Pengambilan Pelajar
Universiti Teknologi Mara

40450, Shah Alam Selangor, Malaysia
Tel: (603)5544 3164, 3165, 3166, 3174, 3175
Faks: (603) 5544 3170
e-mel: bpp@salam.uitm.edu.my




MOHAMMAD DZAKWAN BIN MOHD HANIP
NO.xx, PERUMAHAN xxxxxx xxxxxx
24000, CHUKAI
Terengganu
No Pelajar: 2009xxxxxx
No Kad Pengenalan: 910217xxxxxx




Sukacita dimaklumkan bahawa anda ditawarkan tempat untuk mengikuti program di UiTM:

Program: (EC111) Sepenuh Masa


DIPLOMA KEJURUTERAAN AWAM (PEMBINAAN)


KEJURUTERAAN AWAM

Kampus: R - UiTM Kampus Arau
Semester: JULAI 2009





Sila datang mendaftar di tempat yang ditetapkan.

Tempat: UITM KAMPUS ARAU

01700 ARAU, PERLIS


Tarikh: 27/6/2009

Masa: 8:30AM - 4:30PM





Kemudahan dan Bayaran

Anda dikenakan bayaran yuran pengajian satu semester, SILA RUJUK BIL BAYARAN untuk membiayai pengajian anda di UiTM

kemudahan kolej kediaman : DISEDIAKAN
yuran pendaftaran peperiksaan : TIADA

PENTING
1. Anda dikehendaki mematuhi syarat-syarat tawaran seperti berikut.
2. Sila bawa sijil-sijil asal seperti surat beranak, kad pengenalan, SPM, STPM, Transkrip Diploma, Transkrip Ijazah dan lain-lain SEMASA MENDAFTAR.
3. Anda dikehendaki membuat pengesahan penerimaan / penolakan tawaran dengan segera dalam tempoh yang ditetapkan melalui laman web di http://www.uitm.edu.my/intake .
4. Calon hanya diterima sebagai pelajar UiTM setelah datang mendaftar, membayar yuran pengajian serta memenuhi syarat kemasukan yang ditetapkan oleh UiTM.







p/s: still waiting for my unikl..kcewa aku..mmber aku si Burger tu pun dah dpt unikl..

Tuesday, May 5, 2009

Hargai Apa Yg Korg Ada Sekarang

Syg mak bapak korg x? Kalo syg, pergi cpt2 btau skrg..sebab ajal maut tu di tangan Allah s.w.t n kite xkan tw bile kite nak mati.. tengok video ni teringat kat arwah ayah aku..rindu r..ape2 pun, hidup mesti diteruskan..



Sunday, May 3, 2009

Setuju X Wahai Kaum Hawa?

Saje nak share skit ape yg aku blaja dr Sir Amin mase aku g HK hari tu..
Mase tu aku, saudara G-Bom ngn Sir Amin 3 org jer dlm dorm..Sir Dany ngn cikgu2 laen xder..so, aku ngn saudara G-Bom yg terkenal ngn galok gatal kami nok nikoh ni tanye laa psal Sir Amin ape bestnya kawen..

Banyok mnda die ceramoh tp yg ni paling fresh aku igt dlm kpale..

Sabda Nabi Muhammad S.A.W.:

“Kalaulah aku dibenarkan memerintah seseorang sujud kepada seorang yang lain, nescaya akan kuperintahkan perempuan sujud kepada suaminya” [riwayat at-Tirmidhi dan lain-lain]

Sujud adalah lambang ketaatan, oleh itu kita hanya disuruh sujud kepada Allah sahaja. Sebab itu nabi mengatakan, andainya boleh manusia sujud kepada manusia nescaya baginda akan menyuruh isteri sujud kepada suami.

Ayat kat atas tu aku copy paste jerr tp hadis tu mmg hadis sahih..
So kwn2 kaum Hawaku, jadilah wanita yg solehah dan taat kpd perintah suami yg soleh selagi x langgar syarak..kpd kwn2 kaum Adam plak, buleh doh nok start sedor diri skarang (kpd yg x sedor diri lagi mcm aku)..makin beso makin byk tggungjwab weyh..tp jgn gong plop..mntang2 nabi kate gitu, bangge r?? huhu..so, piker2 kan laa ye..


2 jerr.SALAM.

HDR Abg Aku

To saudara Kurt..aku x jmpe g r stakat ni blog abg aku..huhu..tp yg kat bwh ni antara artwork HDR die kat komputer desktop ni..laptop die aku mlas nak kobek..


Ni gmbar Abg Juha (abg ipar aku) pegang adik Najaa (anok sdare)..

Ni gambor Satria Neo mak aku..

Ni gambor Volvo aku..



Amacam Kurt?? Nanti die balik aku tanye blog die ape eh?? Mlas nak msg..die Maxis aku Celcom..no Maxis aku plak jrg topup..hahahahah..

2 jerr..SALAM.

My 1st HDR

Mlm ni aku xleh tido so aku blaja wt HDR..abg aku xder die gi KL so xder org nak ajar aku lorh..tpakse aku blajo sorg2 ngn setan..huk3..xper2, nnti die blk aku tanye laa ape2 yg patut..tp korg rase cmner?? Ok x gmbar HDR kat bwh nieyh? Psal watermark tu aku malas nak donlod photomatix yg ade patch (actly, aku gune photoshop ngn photomatix sparuh2)..so gune trial version photomatix ade laa watermark..keh3..igt kot xde harapan nak jadi..skali blh thn gak laa 1st HDR aku nieh..hek3!!




p/s: slack kamera r..korg bleh tgk gmbar kat previous post..kalo korg enlarge, mmg x cntik kan? huk3..gune k850i jerr..flash x on so jd kabur r..


Hmm..2 jerr.SALAM.NAK TIDO PLAK.

MCM BUDAK 5 TAHUN

Mnda2 kiut gni ake ske jerr..geram dowh aku tgk.. hahaha..




Yg kat bwh ni plak cm bodo jer pharmacist tu..kne tipu ngn Elmo?? hak3!!!

Saturday, May 2, 2009

Hari Nie

Setelah lame aku x smbung wt lesen kete dan stelah lame aku dpt lesen 'L', hari ni 1st time aku g blajo kete..alhamdulillah, cikgu aku kat tempat parking ngn cikgu aku kat jalan raya dua2 ckap BERES!! 12 hb ni bley laa test JPJ..huhuh..org laen da lame dpt..pasni nak wt lesen moto plak (nyesal x wt skali) , nak syko mak aku sowh beli moto plak..hehe.. Aku minat skuter..

Hurm, pics kat bawah ni adalah summary kehidupan aku hari ni..lpas blaja kete, aku g rumah tok saudara Seraq merangkap rumah Pok Su..g usha2 tgk die wt baju..




Semart dowh design niy..bangge aku wlaupon Pak Su yg wt..haha.. saudara Seraq mesti phm knape aku bangge..hek3..

Che Guevara + Stromtrooper..1st baju yg print cmni, to be handed over to one first lucky buyer, saudara Aidil..


Pastu aku ngn saudara Seraq lepak kat Che Gu kejap..aku mlas nak blk umh lg..

iPhone Abg Kurt yg cambest..(lame da die pakai nie)..

Bkn saje cambest, mmg best pun..rase cm nakk jerr satu..touch screen die mmg smooth..even better than most new models of HTC Touch..

Pastu ni gmbar moto saudara Sahar..bapak die beli RM17k++..ye ke Sahar? Mahal lg nih..

Ni air 'teh o pain'..nak describe gak ker?? haha..trademark aku kalo minum, straw mesti gitu..




Haha.2 jerr.SALAM.

Bile Laa Nak Beli Reebok Eh??

Aku just ade kasut kat bwh ni sepasang..



Pastu yg ni sepasang..tp da ancur wt maen basket sokmo..



Dua2 pasang pun adidas.. Bile nak dpt yg kat bwh ni eh??


Gile retro kasut nieyh..aku minat gile ayam dowh..


Yg kat bwh2 ni plak cm susah jerr nak cari..AKU NAK!!!! SEMART TU!!! KASUT REEBOK BASKETBALL SUSAH NAK CARI KAT MALAYSIA!!! X GUNE!!!!










p/s: sape2 pnah jumpe kasut2 cm kat atas ni kat kdai mane2 btaw aku eh??

Tengok r Video Kat Bawah Ni, X Rugi




Christian's story. Full ending and original soundtrack to the film "Christian, The Lion at World's End". Directed by Bill Travers,Commentary by Virgina McKenna, founders of the Born Free Foundation.

In 1969 a young Australian, John Rendall and his friend Ace Bourke, bought a small lion cub from Harrods pet department, which was then legal. 'Christian' was kept in the basement of a furniture shop on the Kings Road in Chelsea, the heart of the swinging sixties. Loved by all, the affectionate cub ate in a local restaurant, played in a nearby graveyard, but was growing fast...

A chance encounter with Bill Travers and Virginia McKenna led to a new life for Christian. He came to live in a huge enclosure and to sleep in a caravan at their Surrey home. Then in 1971 he was flown to Kenya, his ancestral home, and returned to the wild by lion-man George Adamson. Nine months later in 1972, John and Ace returned to Kora in Kenya. This clip is of their reunion at that time.

It was an emotional reunion: "He ran towards us, threw himself onto us, knocked us over and hugged us, with his paws on our shoulders."

John Rendall.


-FRIENDSHIP-



p/s: trimas kpd mmberku Hariz sbb inform psal video nie..siyes aku x tw sbelom ni..

Friday, May 1, 2009

AKU JATUH CINTA

Aku jatuh cinta sama ini dua perkara..ntah bile laa ek baru i can get my hands on things like diz?? hurm..tggu aku keje r kot..nak ade dua kamera..satu kamera special lomography, satu lg yg DSLR cm Kurt punye tu dh r utk snap pic best2 and edit wt HDR.. nak tw ape sbenanye? kat bwh ni haa pics2nya..



Yg ni pics from lomography. Lomography ni ade byk disiplinnya..gmbar ni slh satu nya..


Yg ni plak HDR..gmbar betul ni..tp bile da edit2, nmpak cm grafik jer kan??


Yg ni pun same laa ngn kat atas tu..gmbar betol diedit jadik cm tipu..


Hurm..2 jerr la kot.SALAM.

LAGU 18 SX

Aku ske lagu ni wlaupun lrik die agak 18 SX..kpd yg phm tu, wt snyap dh laa k..haha..lame aku cari lagu ni tp x jmpe2..dlu femes gak laa skejap kat radio Era..mase aku dlm lngkungan djah 6 gitu kot..ye, lagu ni dh lame..


Thursday, April 30, 2009

MATANG

Aku akan cuba jadi lebih matang..ya, aku janji..utk kebaikan diri aku sendiri, agamaku, bangsaku, tanah airku, keluargaku, rakan2ku, juga untuk si dia yg tersayang..hari ini hujan lebat diselangi petir seolah2 melambangkan kesedihan aku tatkala memikirkan tentang diri sendiri dan masa depan..apa yg aku mahu dari hidup ini sebenarnya ya? Kerja baguz2, gaji tinggi, hidup senang lenang? Tp tu semua sementara..mase hidup ni singkat sgt la weh..kalo ditakdirkan aku habes blaja pun x sempat? isk3..aku sdeyh bila pikerkan psal sume tu..tp, Allah itu maha adil..syurga itu dicipta-Nya selama2..tiada bosan, bahkan penghuninya x pernah puas dgn segala nikmat..ya, hanya itu sajalah harapan bagi aku mengisi kekosongan hati ini..moga Allah redha dgn hamba-Nya yg lemah ini..bukan niat utk aku katakan hidup aku x pernah bahagia di dunia nie..tp alangkah bagusnya kalau aku, keluargaku, guru2ku, kwn2ku, kekasihku semuanya ditempatkan di syurga sana..sungguh indah sekali, moga kita gembira bersama, sampai bila2..



Aku tahu, agak merapu.SALAM.