Thursday, April 30, 2009

MATANG

Aku akan cuba jadi lebih matang..ya, aku janji..utk kebaikan diri aku sendiri, agamaku, bangsaku, tanah airku, keluargaku, rakan2ku, juga untuk si dia yg tersayang..hari ini hujan lebat diselangi petir seolah2 melambangkan kesedihan aku tatkala memikirkan tentang diri sendiri dan masa depan..apa yg aku mahu dari hidup ini sebenarnya ya? Kerja baguz2, gaji tinggi, hidup senang lenang? Tp tu semua sementara..mase hidup ni singkat sgt la weh..kalo ditakdirkan aku habes blaja pun x sempat? isk3..aku sdeyh bila pikerkan psal sume tu..tp, Allah itu maha adil..syurga itu dicipta-Nya selama2..tiada bosan, bahkan penghuninya x pernah puas dgn segala nikmat..ya, hanya itu sajalah harapan bagi aku mengisi kekosongan hati ini..moga Allah redha dgn hamba-Nya yg lemah ini..bukan niat utk aku katakan hidup aku x pernah bahagia di dunia nie..tp alangkah bagusnya kalau aku, keluargaku, guru2ku, kwn2ku, kekasihku semuanya ditempatkan di syurga sana..sungguh indah sekali, moga kita gembira bersama, sampai bila2..



Aku tahu, agak merapu.SALAM.

Wednesday, April 29, 2009

What's in your lover's name?

Aku terjumpe artikel ni kat sini. Yg kat bawah ni aku amek huruf D sbb name aku start ngn D.. Siyes aku ckp, cm betol jerr ngn aku..kebetulan betul laa..

D

Highly passionate, loyal and intense, the D people move purposefully once they have zeroed in on someone. Giving up does not come easily to them. Once the mind and heart is made up, they shower their entire affection and care on the objects of their desire. D people are helpful, faithful, sharp and quite talented. They are normally not shallow personalities. On the negative side, jealousy and short temper can be the bane of their nature. They also have a tendency to be stimulated by the unusual, almost bordering on the eccentric!


Yg bwh ni plak untuk name si dia yg start ngn hruf S..cm betul gak..hurm..kebetulan gile..


S

Caring, sensitive and sensuous, private and passionate is what will aptly describe an S personality. Pleasure is primary. They get turned on by little things like the music in the background, soft lights... Romantically an idealist, they have the patience to wait before the right person comes along. They are also an expert in playing any role or game as far as relationships are concerned.



keh3..ntah nape sjak 2-3 hri nie aku jd cm jiwang jerr..haha..maybe faktor hormon kot.. hak3 slhkan hormon laa plak..


2 jerr.SALAM.

For My Darling

X tido mlm gak wt mnda ni..biar dua gmbar jer pun..hak3.. So guys, enjoy, dedicate or hantar kat pakwe/makwe korg..mmg SWEET laa ini lagu..

Tuesday, April 28, 2009

From Deedee



Thanx deedee..nmpak cm sush jer die wt award ni sbb tu aku amek..siap wt list lg name2 yg die sowh amek..sory x amek awl2 k deedee..muahx3!!! haha..syg deedee..





p/s: bile nak ajar aku menyumpit? kah3!!!

Monday, April 27, 2009

SAYANG

Baru2 ni aku g HKSBP zon timur kat SBPI Pekan..kpd yg x tw HKSBP tu ape, HKSBP adalah singkatan kpd Hari Kecemerlangan Sekolah Berasrama Penuh..tiap2 tahun ada dua level hksbp ni.. zon dan kebangsaan..mainly, hksbp dikaitkan dgn perlawanan bola keranjang..tp ade gak ptandingan wajib laen mcm public speaking dan bahas bahasa melayu..aku sbg ex-SHARKS SM Sains Dungun g laa saje2 ikut kontinjen skul tgk adik2 junior maen basket smbil bg sokongan.. Kalo nak diikutkan, pasukan bola keranjang SM Sains Dungun atau lebih dikenali sbg SHARKS memang satu nama yg digeruni sejak turun temurun..kate org, sajian istana di zaman silam gitu (bkait ker?) haha..xde laa, kitorg mmg name yg terkenal dlm kalangan sbp ni even kat peringkat national pun.. yg aku igt, last kitorg miss nak g kebangsaan adlah pada tahun batch abg aku si Ikhwan a.k.a. Piau yakni tahun 2004..lpas tu tahun Kapten Budin, johan zon timur (kapten budin mvp zon) n kitorg nmbor 3 kbgsaan..then tahun Haziq naib johan zon (saje wt kalah) , layak g kbgsaan..tahun Lutfi, johan zon (set gay aku si G-Bom dpt mvp zon timur) layak g kbgsaan, dpt no 4..pastu tahun lepas atau tahun batch aku, johan (aku dpt mvp, hehehe) layak gak g kbgsaan..tp tahun ni?? SAYANG...x dpt pergi dowh..adik2 kalah semi ngn SESMA..cian adik2 aku..huhu.. diorg bkan xleh maen..cume diorg aku tgk, xder konfiden laa..pnyakit mcm taun lpas gak mase national..kalo maen petang2 mase training, sume main best2..sedap jer mate memandang (kecuali haiqal, koya lebih)..tp atas court, lwn org jer, mule laa..menggelabah merata2..kcian plak tgk si Kumel ngn Ropa (bdk2 f5 diz year)..sungguh2 diorg cuba tp basketball is teamwork kan..so cm x jadi r main tu..isk3, aku sbg ex-SHARKS rase sdeyh gak r..tp nak wt cmner kan..xkan nak marah bdk2 tuh..harap2 diorg belajar dri kesilapan and boleh aplikasikan dalam kehidupan seharian diorg..byk mnda yg boleh kite belajar dari sukan basketball ni sbenarnya..so kwn2 follower blog aku, aku sgt2 menggalakkan korg maen basket, bkn saje stamina hebat n bdn sihat, tp byk input yg boleh korg amek dari sukan ni..(huhu mengarut)..


2 jerr.SALAM.

Tuesday, April 21, 2009

For All My Friends (moga masing2 berjaya dlm hidup)

Lagu ni sgt2 laa meaningful utk aku..slalu wt aku terkenang2 balik zaman sekolah dulu.. neway, enjoy this song by Avenged Sevenfold, I Wont See You Tonight Part 1.. Miss u all guyz..mute kan dlu playlist tu kalo nak dgr lagu ni deh..



Here's the lyrics..

Cry alone, I've gone away
No more nights, no more pain
I've gone alone, took all my strength
I've made the change,
I won't see you tonight


Sorrow, sank deep inside my blood
All the ones around me
I cared for and loved

It's building up inside of me
A place so dark, so cold, I had to set me free
Don't mourn for me,
You're not the one to place the blame
As bottles call my name I won't see you tonight

Sorrow sank deep inside my blood
All the ones around me
I cared for and most of all I loved
But I can't see myself that way
Please don't forget me or cry while I'm away

Cry alone, I've gone away
No more nights, no more pain
I've gone alone, took all my strength
But I've made the change,
I won't see you tonight

So far away, I'm gone.
Please don't follow me tonight
And while I'm gone everything will be alright

No more breath inside
Essence left my heart tonight
No more breath inside
Essence left my heart tonight

Monday, April 20, 2009

Award?



Award ni aku dpt dari Bie..thanx a lot..bese aku x amek award tp sbb ko, aku amek k..

To all my followers amek laa award ni..aku mlas nak menulis name sorg2 daa, sbb u r all WONDERFUL!! YEAH!!


Aku tw rmai yg dh dpt award ni tp kpd yg belom dpt lg tu, amek laa k..aku bg semua followers aku, including you..YES, YOU!! amek2!!





Award ni plak dr Fynaz..skali lagi to all followers, amek laa award ni.. aku pass kat korg plak..

Sunday, April 19, 2009

-Transporter- (tajuk ni agak kurang berkaitan) haha..

Aku malas nak tulis..so post kali ini adalah sekadar summary dan pics semasa aku menjadi driver untuk saudara Hariz, saudara Syidan, saudara Izzat Helmi dan saudara Burger (yg sekali lg tidak dijangka kehadirannya) semasa di Kuantan untuk sama2 menyokong pasukan pancaragam bekas alma mater kami, INSIGNIA SEKOLAH MENENGAH SAINS DUNGUN..


Gaya org baru sampai.

Sampai2 jer dah wt bising. Bese r, Semesdian batch 0408 kan..

Sesi latihan.

Pura2 minum 1.

Pura2 minum 2.

Pura2 minum 3.

Pura2 makan.

Makan besar di medan selera. Salah seorg dari kami pun besar juga. keh3...

Bergalak di hotel murah. Nasib baik aku kuat iman. haha.

Persembahan Insignia.



Setelah 3 hari berada di sana, ternyata aku sebagai driver tumpang bersedih atas kegagalan SMSD untuk mendapatkan emas. Aku rase cm plik jerr sbb skul kami dpt anugerah peningkatan. Utk pengetahuan korg sume, skul lain yg dpt anugerah peningkatan tu sume naik taraf dlm pencapaian taun ni..sbg contoh, SMSD taun lepas dpt perak, so secara logiknya, kalo dpt anugerah peningkatan, mesti dpt emas. Ni ade ke patut dpt gangsa? Isk3..x patut.. Tp nak wt cmne kan? Sabor laa adik2 deh? Kpd yg form 5 tu, korg g jer busking mane2 pasni.. Ade gak pekdah dari korg layan juri yg plik semacam jerr.. Kpd yg masih ade peluang tu, cube laa lg yg terbaik utk taun depan..

Walaupun saudara Hariz, saudara Izzat, saudara Syidan ( 3 org ni ex bdk band, aku ngn saudara Burger je x) kecewa, namun kami tetap puas hati sbb dpt enjoy same2 di bandar Kuantan.. Nasib baik citer Shinjuku Incident best..igtkan x best..kepada pembaca di luar sane, tgk la citer ni..amat sesuai untuk mreka2 yg koya gengster ( mcm kami berlima) haha..pertemuan kami ini sesungguhnya menjadi pengubat rindu kenangan kami semasa zaman sekolah dahulu.. Pasni susah dah nak jumpa.. Especially saudara Syidan ngn saudara Izzat.. Moga2 korg sume berjaya mencapai impian korg..


Kami bertolak pulang pada hari Ahad, 19 April 09.. Aku sbagai driver hantar saudara Syidan dan saudara Izzat dlu di Kompleks Teruntum sebab diorg naik bas blk.. saudara Syidan pulang ke KL manakala saudara Izzat pulang ke KB.. bukan Kota Bharu tp Kuala Berang.. so, tinggal la aku, saudara Hariz dan saudara Burger..

Kami mula bergerak pulang dari bandar Kuantan pada pkul 2.00 petang.. Sebaik sahaja memasuki kilometer ke bape ntah lebuhraya LPT, ( x silap aku, smpai balok dah) tiba2 kami terdengar bunyi helikopter yg sgt kuat, seolah2 sedang terbang separas ngn bahu kami yg sedang duduk dlm kereta..bygkan betapa rendahnya heli itu terbang sampai bunyi die kuat cmtu skali..setelah saudara Burger mengusha ruang udara selama beberapa saat, akhirnya kami tersedar ada sesuatu yg x kena ngn kereta Volvo aku yg kami naiki dan aku bawai (ape punya bahase daa)..last2 aku decide utk brenti di tepi jalan lebuhraya untuk cek ape yg patut. Rupa2nya, tayar pecah daa..isk3.. Aku ngn penat enjoy x abes lagi, campur ngn penat driving plak, x tau dah nak rase ape mase tu.. Nak kate rezab, x..nak kate panik, x.. nak kate buntu pun x gak.. So, kami decide untuk rehat dlu alang2 aku sempat cari spot teduh untuk brenti kete.. Bile da ok sket, aku ngn saudara Burger g r mtak tolong kat pakcik yg mancing kat bawah jambatan agak jauh dr tempat kami pcah tayar tu (mtak pinjam spana soket jer) tp saiz plak xder.. Pastu datang plak sorg bro who was on his way to Kijal brenti tgk kitorg.. Die pun bwk Volvo lame gak.. Kale hitam.. Tp yg ni lg hampeh tayar spare pun xde dlm kete.. haha.. xper2 trime kaseh krane prihatin.. Last2, kami mintak tolong saudara Amsyar yg semasa itu sedang berada di Kuantan untuk tlg kami carikan spana soket saiz 19 kerana kami da ade tayar spare ngn jack, spana jer xder..bangang..hahahaha!!! Da lame sket tu, smpai laa saudara Amsyar ngn spana soket itu.. so aku pun bukak laa tayar n ganti ngn yg spare..


Keparahan/keparokan kondisi tayar kami.

Hasil seni kami.


Muka tahan kentut yg rezab untuk ditatap.

Hariz yg sempat merakam video klip nyanyian dubbing ala2 K3G di celah2 pokok. keh3..


Nasib baik ade saudara Amsyar ni. Kalo x kami berkelah kat situ jer laa sampai tulat.

Aku yg berlagak seperti pomen F1 dengan catatan masa 2 minit bagi membuka tayar. Ketat dowh!!

Tayar yg berjaya ditawan.

Brake disc yg syko gile. Kete lame gni pun brake disc ke? X caye aku..



Trimas sejuta kali trimas kepada saudara Amsyar yg sudi menolong kami wlaupun sebaik sahaja tayar spare berjaya dipasang, hujan lebat ala2 taufan Jennifer (ade ke name taufan ni?) terus melanda..trimas saudara Amsyar.. secara jujurnya, aku terharu ngn kwnku yg sorg ini.. tu la, wlaupun die nakal sket tp kalo bab2 kawan, die no satu (ngn aku laa).. tp aku x phm knape msih ade lagi org yg kurg senang ngn saudara Amsyar ini.. sigh!! manusia kaaann.. tp siyes r, aku respek saudara Amsyar ni.. bak kate beliau, "bese r, kawan mesti tlg kawan..kalo mu x mintak tlg ngn aku, xkan nak mintak tlg ngn musuh mu?".. Mu best Amsyar, tobat r..

So kami headed back laa lpas sume slesai tu.. Mak aku dpt tau psal ni so die marah n x bagi aku bwk kete ni g mane2 kalo aku dpt twaran sambung blaja mane2..aku baru igt nak jadi cm citer K.A.M.I. tu..haish.. kene beli moto la plak.. lsen moto pun aku x wt lg.. mati laa.. dah la aku x brani bwk motor.. kdg2 bleh laa.. tp kalo slalu kne lalu di belakang, depan dan tepi lori kontena, bas dan sebagainya? Isk3..aku slalu dowh trigt kat video2 ngeri dlm nset kwn2 aku.. Agak penakot aku ini.. bukan ape, kdg2 bukan salah kite pun, kite gak mangsa kaann.. hurm..




Kat bawah ni adalah sedikit video semasa kami melepak santai2 sambil meroyan2 di tepi jalan.






video


Tu jerr..SALAM..

Wednesday, April 15, 2009

INTERVIEW TRIP

Isnin, 13 April 09


Aku, saudara Petok dan saudara Yen bertolak pada pkul 11.30 pg dari Kemaman dgn menaiki Volvo aku yg kelihatan syko utk dinaiki oleh bdk2 muda. Aku drive all the way to Dungun first sbb nak mintak pengesahan sijil from pengetua. Sampai kat skul jer, kitorg trus direct ke pejabat sbb xnak buang mase..then bile dah settle sume, jmpe la plak ngn Sir Ripin..x psal2 lepak lame kat skul sembang ngn die..x abes2 die sowh aku amek TESL n aku plak x abes2 tolak cdangan die tu sbb aku mmg x minat dan aku juga agak nakal masa zaman skolah dlu..even skrg pun aku stil nakal n aku x tau smpai bile la kenakalan aku akan menemui titik noktahnya..kalo cmni cmner nak jd cikgu daa..Then, kitorg lepak kat Dungun dlu kejap sbb aku nak pinjam kemeja ngn saudara Adlan..aku dah bwk kemeja sniri tp aku x tw nape aku ske sgt kemeja saudara Adlan tu..maybe sebab material ngn warne die yg mmg cambest jer pada pndangan aku kot..then, kitorg g umh saudara Adiey (sory Adiey x dapek nak byr hutang ag) sambil2 usha adik perempuan beliau yg baru balik skolah..semasa di sana, terserlahlah keimanan kami set2 Kemaman kerana x tergugat langsung ngn kehadiran adik perempuan saudara Adiey..berbeza ngn set Dungun terutamanya saudara Adlan dan saudara G-Bom, mereka sanggup mengaku dgn selamba bahawa Adiey adalah abg ipar mereka..hahaha.. Kemudian, kami bergerak ke Kuala Terengganu dengan tambahan saudara Adlan sebagai pelancong..

Setibanya kami di Kuala Terengganu, kami terus ke Hospital Sultanah Nur Zahirah, hospital yg meninggalkan seribu satu kesedihan bg aku..lantas aku teringat arwah ayah aku yg meninggal di sini hampir 2 bulan lalu..apapun, tujuan kami ke sini sebenarnya adalah untuk melawat guru fizik kami, Cikgu Ismail yg dimasukkan ke wad kerana masalah paru2 berair..sehingga jam 8 mlm, kami berada di sisi beliau walaupun waktu melawat sudah lama tamat kerana x sampai hati nak meninggalkan beliau keseorangan tanpa teman..namun apa boleh dibuat, kami juga keletihan dan belum dinner lg..study utk inteview esok pun masih belum diperkemas..
Kami dinner di Batu Burok kedai nasi ayam yunnan kerana saudara Syazni ajak kami ke situ.. Setelah itu, kami melepak sebentar di kawasan parking kereta kerana AKU MMG SUDAH PENATT!!


Aku yg kepenatan dan berpura2 tidur semasa gambar diambil.



Saudara Petok yg x sabar2 nak g inteview.


Kemudian, mlm tu kami pulang ke rumah abg ipar aku seketika untuk berehat dan pada pkul 12.30 a.m. kami ke rumah saudara Pue Idung kerana saudara Petok nak gunting rambut..kami amat berterima kasih kpd saudara Pue kerana wlaupun ayahnya beleber mcm2, dia tetap cool malah siap ajak kami kluar minum air di warung lg pada pkul 2.30 pg. Ya, saudara Pue mmg agak gila2..


Selasa, 14 April 09 (hari inteview)


Setelah tidur hanya selama beberapa jam dan kami terpaksa bangun awal, kami rasa amat2 malas untuk inteview..kalo saudara Petok dan saudara Yen pun mengadu kepenatan, aku sebagai driver apatah lg..namun, perjuangan harus diteruskan jua..kami bangun agak awal (6.30 pg) tp bersiap agak lewat..so, kami x sempat nak sarapan kerana bangunan MARA kami masih belum ketahui lokasi tepatnya dan kami terpaksa usha2 dlu di sekitar Shahbandar itu..akhirnya kami tiba di Pejabat Mara tersebut hanya beberapa minit sebelum masa yg digalakkan untuk berada di sana tamat..kami juga terkejut kerana sesampai saja kami di sana, kami bertemu dengan saudara Allif Burger..dlm sangkaan kami, pasti ada lg kwn seperjuangan kami di Sains Dungun dahulu yg turut serta dlm inteview ini..

Lame x pakai smart gini bos..hehe..(baju same aku pinjam mase Apresiasi 08).


Saudara Burger yg x disangka2 kehadirannya.


Sesi IQ TEST

Calon2 temuduga diberi 50 soalan yg amat2 memerah otak..soalan2 tersebut merangkumi beberapa aspek termasuk English, Arithmetic Reasoning, Object Visualisation, Logic, Creativity and Advanced Mathematic Reasoning..to be honest, soalan2 tu 70% susah dan memerlukan calon2 mencairkan kembali otak yg sudah lama terbeku sejak tamat SPM..tp alhamdulillah aku berjaya skor 35/50 soalan dengan betul..trimas kpd Burger yg mengintai evaluation paper aku semasa salah seorang pegawai bertugas itu menanda kertas jawapan aku..(skor ini classified dan x diberitahu kpd calon sbenanya)..


Sesi Interview

Setelah menamatkan IQ Test kami, kami diberitahu untuk keluar dan menunggu giliran untuk ditemuduga..mungkin kerana ramai org yg dipanggil, kami ditemuduga secara bertiga2..so kami baru nak turun sarapan dulu sbb waiting list mmg panjang..Setelah siap sarapan kami naik la balik. Namun, kami diberitahu giliran kami hanya akan tiba selepas waktu rehat tengahari dan kami dinasihatkan supaya keluar dahulu dan datang semula pada pkul 2 ptg..perasaan kami mmg rezab pada waktu itu kerana kami telah menunggu untuk jangka masa yg agak lama dengan berpakaian pejabat lengkap dengan tie yg amat2 panas skali, tambahan pula ruang menunggu itu tidak dilengkapi ekon melainkan bilik IQ Test td dan bilik inteview nnti..so, kami decide untuk lepak minum2 dan menghembus kepul2 asap sebanyak mana yg kami mampu..

Aku dan Yen yg cuba mencuri angin di tingkap kerana kami kepanasan.




Aku yg penat menunggu.


Ntah ape yg disembangkan.

Aku dah agak..ramai lg kwn2 Sains Dungun aku..dari kiri, Syam, Asmui, Azserie.


Kami dipanggil masuk lebih kurang pkul 2.30 petang..Aku, Yen, Burger dipanggil masuk sekali..mula2 memang nervous tahap syko tp bile aku dah dpt flow speaking aku, ok laa..Yen ngn Burger punya speaking pun ok..nasib baik diorg tanye soalan simple2 jer..background, aeroplane, why choose unikl, etc2..tw2 la kan bile aku ngn Burger ade skali kat satu tempat, so kecoh r tmpat tu..last2 bile diorg tanye ade soalan ke x, kami plak yg byk songeh tanye mcm2..salah sorg interviewer tu ckp nak ngorat bdk2 pmpuan kat unikl mmg kne fight laa sbb average dlm satu kelas tu ade 2 org jer pompuan..hmm, aku kinda minat this kinda girl..kinda like 'miss independent'.. haha..tp mmg betul r..bidang aviation ni mmg ramai laki..tp xper, kalo aku dpt nnti, (kalo dpt laa) aku blajo sgguh2 punye..x maen r ngorat2 ni..nasib baek aku da ade awek..hrp2 la kekal deh..kepada awekku, SAYANG KAMU!!! hehe..wait for me k..insya-Allah kalo graduate and dpt keje best2, financial pun stabil, i propose laa..jgn risau x lari punyee!!! uikss, daa2..so kami keluar dgn hati lega sbb berjaya buat sekadar yg termampu..insya-Allah kwn2, kita dpt tawaran tu nnti..

Saudara Burger yg hepi sbb inteview berjalan lancar.

Hepi jer lpas inteview. Sbelum inteview nervous cam cipan zoo.


Habis jer Petok (die x skali ngn kami, kesian die) inteview, kami terus balik packing barang and dinner2 di KT sbelum bertolak pulang ke Kemaman..kali ni Burger pulak tumpang kami balik ke Paka.. nasib baik aku ade Volvo klasik ni..kalo aku pkai Kancil jgn hrp laa nak muat..Pics di bawah ini adalah semasa kami berehat seketika di rumah saudara Adlan..

Burger mmg kuat ngutuk Yen.

Yen kene gaye kutukan sinis ngn Burger skali lg.

Aku mmg ske pura2 tido wlaupun sbenanya, aku mmg dah x larat gile ayam.





That's all.Salam.

Sunday, April 12, 2009

Sebagai Insan Biasa, Aku Agak Nervous..

Skang ni aku dah ngantuk sgt2 sbb otak aku terlalu runsing piker mcm2..reference x wt lg, ayat x praktis lg, ape itu aeroplane pun dah x igt dah..flight simulator pun dah berzaman2 x main..kalo ditanya mengenai perbezaan masa, GMT? Auto-pilot? Perbezaan antara syarikat Boeing dan Pratt & Whitney? Mengenai Antonov 225 Mriya mungkin?

urrgghh,,, aku saket kepala..barang2 juga belum dipacking..esok aku akan ke Dungun dahulu utk dptkan cop bonda pengetua di bekas sekolahku kesayanganku SMSD..tension x terkata dan sekarang aku terasa seperti malas nak buat apa2..moga2 Allah memberiku kekuatan dlm hati, semangat, jiwa dan tenaga dengan harapan aku dapat melalui semua ini sebagai seorang lelaki dewasa yg cukup matang pemikirannya, cukup bijak gayanya dan cukup mempesona tingkah lakunya..kerana aku tahu dengan cara ini sajalah aku akan menang walau aku disingkir sebelum perlumbaan bermula..

ya, aku akan cuba lakukan sebaik mungkin, sebaik mana yg aku terdaya..insya-Allah, para penemuduga itu pasti akan terpesona..

addition: Isnin 13 April
Hari ini berbekalkan solat subuh serta doa dan istighfar yg panjang, akhirnya aku berkata pada diri aku sendiri..perlumbaan ini tidak mengira di mana kamu bermula atau di mana kamu berakhir, tetapi bagaimana kamu menghabiskannya..alhamdulillah, perasaan nervous aku sudah hilang walau inteview itu esok pagi sbb akhirnya Allah telah memberiku kekuatan..ditambah pula dengan sarapan yg enak, asap2 Marlboro Intense yg menenangkan (ahahahaha) serta lagu2 seperti MIA dan Chapter Four dendangan A7X (x caye dgr sndiri) yg memberi semangat, aku SUDAH BERSEDIA!!!!!

Meng'HACK' Resipi Ikan Kukus.

Hari ni aku ter'HACK' plak resipi ikan kukus yg aku jumpa kat internet. Basically, kalo ikut resipi tu care masak die laen tp aku ubahsuai hence the post title, 'MengHACK' seperti resipi yg sbelum2 ini, yg mana aku telah mengubahsuai method2nya jua.

Kali ini, antara bahan2nya ialah;


Ikan kembong 4 ekor, (aku xder pilihan sbb ikan ni mak aku dah tlg siangkan) serta setongkol ikan tenggiri yg sedap untuk diratah..haha..


Bawang putih, bawang merah, 2 batang serai(xde dlm gambar), cili padi, halia,(ditumbuk halus, hancur, lumat) ...asam jawa(dilumur pada ikan, jangan campur air, lumur terus), daun pisang, kicap manis dan masin, sedikit gula, sedikit garam serta serbuk lada sulah (serbuk ke?) haha..


Method2nya;Bersihkan ikan2 itu kemudian lumur asam jawa sebanyak mana yg anda mampu. Pastu prepare daun pisang kat atas tempat kukus. Tempat kukus aku ni sbenarnya stove roaster tp ade gap kat bawah pelantar besi tu so aku letak air sbb malas nak guna kuali kukus mak aku yg besor mcm oltromen. Pastu amik 1/4 drpd bahan2 yg telah ditumbuk td dan spread rata atas daun pisang yg telah comel disusun. Then, susun la ikan plak atas daun pisang tu dan spread bahan2 tumbuk tadi selebihnya atas ikan2 tu dan campakkanlah garam, gula, kicap dan lada sulah sebanyak mana yang korang nak pun. Pastu, letak satu layer daun pisang lagi atas ikan2 itu dan tutuplah tempat kukus itu dengan penutupnya.


Hasilnya:







Maaf sebab xde gambar presentation atas pinggan sebab aku dah x sabar2 gile nak cuba n makan ngn nasik.haha..

Resipi ni memang best gile ayam kalo makan ngn air asam yg pedas dan mantap serta nasik panas2 yg baru ditanak. Tu jer,,,SALAM,,,,

Saturday, April 11, 2009

Meng'HACK' Resipi Kari Ikan

Hahaha..hari nie aku xde ape nak buat so aku masak lagi..kali nie aku telah meng'HACK' kari ikan yang tersangat2 best!! Bangge aku sbb rase die, fuh!! Actly, bleh tahan jer..haha..kepada pembaca2 wanita di luar sane, anda patut rase dengki dgn kejayaan aku ini!! kah3!!

Summary kepada bahan2 resipi kali ini...


Ikan kembong empat ekor...


Pes kari..(serbuk kari ngn air asam jawa)


Bawang merah n putih untuk tumis, bendi..serta tomato, santan pekat dan dua tangkai daun kari..(tiga2 ni xde dlm gambar).

Tumis dulu skali ngn daun kari sampai naik bau, then masukkan pes kari tadi..dah agak2 menggelegak tu, masukkan santan..tunggu die masak, then masukkan tomato, bendi dan ikan kembong empat ekor tadi..masukkan air sket tp pandai2 la agak2 ye..pastu, sprinkle la garam secukup rase..resultnya:



Seperti yg dapat dilihat, tomato dah hilang begitu juga dengan seekor ikan kerana aku x sabar2 nak rase dan sgt2 suke akan tomato..hehehe..tu jer laa..SALAM..

Jeram Tanduk April 10 2009 Report

Pada hari Khamis 9 April 09, telah diadakan mesyuarat anggota 'OTAI' Sains Dungun bahagian Kemaman bertempat di Monica Bay (name glamer). Mesyuarat itu telah dihadiri oleh aku, saudara Izzat Amsyar, saudara Khairul Safwan (Pue) saudara Izzat Amran (Petok) dan wakil 'OTAI' Tesmal serta ex-SMSD sendiri, saudara Asyraf Azfar (Seraq).



Setelah berbincang mengenai masalah negara dan berhempas-pulas bergosip dan bercerita tentang dunia masing2 di samping lawak2 bodoh yg sentiasa kedengaran, akhirnya otak kami mengalami keletihan yg amat tidak relevan utk dibicarakan. Untuk meleraikan kekusutan pemikiran kami mengenai masa depan yg tidak terduga buat seketika, saudara Amsyar telah memberi cadangan yg amat bernas dan patut dipertimbangkan oleh semua org waima PM baru sekalipun. Selepas analisis terperinci mengenai rancangan itu dibuat, akhirnya kami mencapai kata sepakat untuk ke Jeram Tanduk pada keesokan harinya bagi melepaskan ketensionan.


Selaku pengkhianat SMSD, org ini malu gambarnya diambil.



Jumaat, 10 April, 7.30 a.m.



Aku yang bersemangat dan bangun awal gile ayam hari nie..


Hari ini adalah hari yang best. Seperti yang telah ditetapkan, kami akan bertolak pada 0800 hours di stesen Petronas Binjai.Namun, setelah aku dan saudara Amsyar menunggu bagai pungguk rindukan bulan di stesen minyak Binjai selama lebih kurang 20 minit, rakan2 seperjuangan ke Jeram Tanduk tidak juga kunjung tiba seperti yang telah dijanjikan.


Amsyar selaku rider aku tidak dapat menahan sabar.


Akhirnya, setelah menunggu semua komrad untuk sampai ke checkpoint mula, perjalanan kami diteruskan pada 0920 hours waktu Binjai. Kali ini anggota mesyuarat semalam disertai oleh saudara Izauddin(Dean), saudara Hanif(Anept) saudara Shahreen(Yen) saudara Zainal dan saudara Fahmi Izzuddin.Kami tiba di kawasan Air Terjun Jeram Tanduk pada lebih kurang pukul 1010 hours waktu Binjai sekali lagi.

Berikut adalah antara gambar yg sempat di'snap' menggunakan k850i aku yang nyaris masuk air dan terus total lost.


Jalan yang berliku dan mencabar.



Konsentrasi penuh.



Aku yang merempit sekali sekala.



Saudara Fahmi yang keletihan.



Ketika menunggu saudara Anept dan saudara Dean yg dikhuatiri sesat.



Akhirnya, keindahan alam ciptaan Allah s.w.t.



Air terjun level one.



Persiapan kami untuk menjadi Daniel Bego.



Saudara Petok yg seksi



Aku yg maintain cool despite dah x sabar gile ayam.



Air terjun level two.



Saudara Pue dan Yen yg takut2 ayam nak terjun lalu berpura2 lepak atas batu.



Port terjun kanak2 berkecuali.



Lurah yang syko.



Aku ske angle ni.

video

Aksi terjun Amsyar, aku, Pue."Bakpe mu tarik aku Pue?" haha..penerangan ayat, kaki aku terkena batu bawah air semasa berenang bukan sesuatu terkena batu aku, oke?!!



Bergambar kenangan sebelum pulang.

Akhirnya, setelah puas bermandi-manda, kami pulang ke Cukai pada 1200 hours memandangkan hari tu kene smayang Jumaat. Smayang jgn tinggal bro. Kepada pembaca di luar sana yg berminat, air terjun Jeram Tanduk ni terletak di Ayer Puteh daerah Kemaman. Kira2 40 minit perjalanan dari mukim Binjai, tempat permulaan xpdc kami ini tadi. Itu saja untuk kali ini, assalamualaikum and have a nice day.


video

Sedikit video semasa keluar dari kawasan bukit.