Sunday, April 5, 2009

PENGALAMAN BARU

Sbenarnya, aku da wt keje ni dkat 2 minggu lepas dah...idea ni dtg dari ketua kumpulan kami, saudara Khairul Safwan (Pue)...mcm ni citenya, kebetulan bapak si Pue ni slalu kuor masuk ladang die kat Cheneh tu wt bisnes...then, ade laa sumone yg g tanam buah naga dlm ladang tu...bile dah dpt hasil, x tw plak nak jual katne...xkan nak buang buah naga byk2 kan? So, die mintak bapak si Pue ni tlg jual...kemudian, setelah melihat anaknya menjadi seorang penganggur berjaya selepas dpt result SPM, bapak Pue pun sruhlah si Pue ni jual buah naga bg mengisi masa lapang yg slalunya banyak diisi dgn aktiviti tido...then, Pue sbg seorang tauke telah mengajak Izauddin (Dean) dan aku (aku ler) lol untuk mengikuti pengembaraan beliau dalam misi menjual semua buah naga yg dibekalkan...untuk itu, Pue telah diberi autoriti oleh ayahnya untuk menggunakan Mitsubishi Storm bg tujuan penjualan buah naga...malangnya, ketika buah banyak masak, saudara Izat bin Amran (Petok) yakni 'rakan kongsi' asal Pue tidak dapat menyertai kami kerana berada di Besut buat lesen keter...tp xpela, kami sbg pnjual buah naga amat menyokong pengajian memandu oleh saudara Petok terutama bg kereta manual kerana bgnya, kereta lebih elok jika dipandu sehingga gear ketiga sahaja...lol...










pada mulanya, kami bertanya kpd kedai2 yg ada di Kemaman ni sama ada mereka berminat utk mendapatkan bekalan buah naga namun semua cubaan kami utk cepat kaya hampa...akhirnya, kami terpaksa setting 'kedai' kami yg xder rupa kedai jual buah langsung di hadapan SK PUSAT...hari pertama tu mmgla, xder meja...pada hari kedua, kami dibekalkan meja oleh ayah Pue dan jualan berjalan lancar jer...akhirnya, pada hari ketiga, kami berjaya mencapai misi kami utk menghabiskan semua buah naga dengan sedikit bantuan dari tokey Che' Gu Cafe, Abg Kurt...TamaT...dalam seminggu lg ade r kot buah..kate org, lepas habis hari tu, die 'mutus' (habis bekalan)...so, kene tunggu r buah yg lain masak dlu...menganggur le balik...pics kat bawah ni semasa kami masuk ke ladang di Cheneh utk dpt bekalan lg 70kg utk jualan hari ke-2 dan ke-3...











Tu je laa kot utk post kali ni...anyway, thanx for viewing...

2 comments:

fynAz123 said...

oooo..ni ar keje mu ye..aku tanye xmoh kabo aritu..
haha..bgs2..ade usaha yg jitu..

Mike_Delta_Hotel_33 said...

haha...kalo aku kabo jual buoh kang, mu igt aku jual dadah plak...