Thursday, April 9, 2009

MENG'HACK' RESIPI AYAM MASAK KICAP!!!

Hari ni aku masak sbb mak aku galakkan aku masak...sbelum ni dah try tp hangit ade la... tp kali ni ok la sket walaupun ayam tu ade 2-3 ketul yang keras but still edible laa...to miss fynaz, resipi yg mu bg tu aku x try lagi sbb x knal bahan. lol. seriously, bwang besor ngn bawah merah aku slalu tetukar dowh :p... memang seorang loser lg la aku stakat ni...hahahahaha!!!! so, di bawah ini adalah ringkasan resipi yg aku ter'cipta' sendiri....hehe!!!


First, goreng ayam...make sure ayam tu dipotong to bite-size pieces sbb nak bg die cpt masak... jgn goreng lame sgt!!! ckup la warne kekuningan tu...(aku tergoreng lame sket sbb bz balas comment kat channel youtube aku) nasib baek x lame sgt kalo x dah jd biskut laa ayam2 tu...



Then, prepare le bahan2 sket...bawang putih n bawang merah wt tumis, cili padi, kacang panjang, daun bawang, n daun ape ntah aku gune tu...daun saderi ke daun ape ntah...




Then, tumis laa...pastu masukkan sume bhn tadi skali...dah agak kaw2 die masak tu, masukkan la kicap masin sket, kicap manis sket...agak2 nak kuah lebih pun bleh, taruk jer kicap banyak2...tp kne pndai2 r agak ratio air die tu...pastu, masukkan la air stengah cawan kecik...bile dah menggelegak balik tu, korg tuang jer atas aym yg dah digoreng td...siaap!!!




Nak kate sedap, x sgt laa sbb resipi ni mmg x best pun... tp kuah die same trus mcm mak aku punye ayam msak kicap dowh...hahaha...Tu je laa post kali ni...aku x tw nak tulis ape sbenarnya...alang2 aku masak, aku amek gambor r...haha...SALAM...

8 comments:

eQa.lala said...

eyh..slalunye en org letak syurmayur tuh las aw..xnk kasi ilang khasiat die..huhu..(:

btw dish tu looks yummyyy..teeehaa:D

Mike_Delta_Hotel_33 said...

miss eqa

owh ye ke? tp sy msak sayur tu kejap jer... dlm sploh saat dah taruk kicap daa...agak2 ilang ker x ek kasiat die? sbb, rugi r kalo ilang, kacang panjang tu pahit rr...smgt gak kite makan sbb org ckap bagus mkn sayur...aiseh, mrepek daa...

iirraa said...

uikss.cm pelik je ak tgk..
tp xpe r..bkn sng dak laki nk msuk dpur.hahaha
~~~~bgge r tu ak puji..=]
wehh..aku nk perwatakan yg bln april!! leh x??

Mike_Delta_Hotel_33 said...

mu klik jer kat link kat bawah tu...tulisan kale biru tu...

eQa.lala said...

haha..okela tuh kowt..pahit tuh ubat..soo berkhasiat ag ar tuh..hehe..

nnty bley la lawan sape msk ag beh..*bia ar aku sniri pon xpndai msk sbnrnye..hehe..(:

Mike_Delta_Hotel_33 said...

owh ye, x igt pahit itu ubat..x rugi lerr mkan td..haha..

fynAz123 said...

dz!!
pndai ar mu masak..ade jugak rupa..nmpak laa mcm lauk..gud try!!masak ar byk agi n post entry..aku nk tgk..x pn,mu bawak ar sepinggan,,mari umah aku..nak rase..

Mike_Delta_Hotel_33 said...

bereh bos!!! haha..