Wednesday, April 15, 2009

INTERVIEW TRIP

Isnin, 13 April 09


Aku, saudara Petok dan saudara Yen bertolak pada pkul 11.30 pg dari Kemaman dgn menaiki Volvo aku yg kelihatan syko utk dinaiki oleh bdk2 muda. Aku drive all the way to Dungun first sbb nak mintak pengesahan sijil from pengetua. Sampai kat skul jer, kitorg trus direct ke pejabat sbb xnak buang mase..then bile dah settle sume, jmpe la plak ngn Sir Ripin..x psal2 lepak lame kat skul sembang ngn die..x abes2 die sowh aku amek TESL n aku plak x abes2 tolak cdangan die tu sbb aku mmg x minat dan aku juga agak nakal masa zaman skolah dlu..even skrg pun aku stil nakal n aku x tau smpai bile la kenakalan aku akan menemui titik noktahnya..kalo cmni cmner nak jd cikgu daa..Then, kitorg lepak kat Dungun dlu kejap sbb aku nak pinjam kemeja ngn saudara Adlan..aku dah bwk kemeja sniri tp aku x tw nape aku ske sgt kemeja saudara Adlan tu..maybe sebab material ngn warne die yg mmg cambest jer pada pndangan aku kot..then, kitorg g umh saudara Adiey (sory Adiey x dapek nak byr hutang ag) sambil2 usha adik perempuan beliau yg baru balik skolah..semasa di sana, terserlahlah keimanan kami set2 Kemaman kerana x tergugat langsung ngn kehadiran adik perempuan saudara Adiey..berbeza ngn set Dungun terutamanya saudara Adlan dan saudara G-Bom, mereka sanggup mengaku dgn selamba bahawa Adiey adalah abg ipar mereka..hahaha.. Kemudian, kami bergerak ke Kuala Terengganu dengan tambahan saudara Adlan sebagai pelancong..

Setibanya kami di Kuala Terengganu, kami terus ke Hospital Sultanah Nur Zahirah, hospital yg meninggalkan seribu satu kesedihan bg aku..lantas aku teringat arwah ayah aku yg meninggal di sini hampir 2 bulan lalu..apapun, tujuan kami ke sini sebenarnya adalah untuk melawat guru fizik kami, Cikgu Ismail yg dimasukkan ke wad kerana masalah paru2 berair..sehingga jam 8 mlm, kami berada di sisi beliau walaupun waktu melawat sudah lama tamat kerana x sampai hati nak meninggalkan beliau keseorangan tanpa teman..namun apa boleh dibuat, kami juga keletihan dan belum dinner lg..study utk inteview esok pun masih belum diperkemas..
Kami dinner di Batu Burok kedai nasi ayam yunnan kerana saudara Syazni ajak kami ke situ.. Setelah itu, kami melepak sebentar di kawasan parking kereta kerana AKU MMG SUDAH PENATT!!


Aku yg kepenatan dan berpura2 tidur semasa gambar diambil.



Saudara Petok yg x sabar2 nak g inteview.


Kemudian, mlm tu kami pulang ke rumah abg ipar aku seketika untuk berehat dan pada pkul 12.30 a.m. kami ke rumah saudara Pue Idung kerana saudara Petok nak gunting rambut..kami amat berterima kasih kpd saudara Pue kerana wlaupun ayahnya beleber mcm2, dia tetap cool malah siap ajak kami kluar minum air di warung lg pada pkul 2.30 pg. Ya, saudara Pue mmg agak gila2..


Selasa, 14 April 09 (hari inteview)


Setelah tidur hanya selama beberapa jam dan kami terpaksa bangun awal, kami rasa amat2 malas untuk inteview..kalo saudara Petok dan saudara Yen pun mengadu kepenatan, aku sebagai driver apatah lg..namun, perjuangan harus diteruskan jua..kami bangun agak awal (6.30 pg) tp bersiap agak lewat..so, kami x sempat nak sarapan kerana bangunan MARA kami masih belum ketahui lokasi tepatnya dan kami terpaksa usha2 dlu di sekitar Shahbandar itu..akhirnya kami tiba di Pejabat Mara tersebut hanya beberapa minit sebelum masa yg digalakkan untuk berada di sana tamat..kami juga terkejut kerana sesampai saja kami di sana, kami bertemu dengan saudara Allif Burger..dlm sangkaan kami, pasti ada lg kwn seperjuangan kami di Sains Dungun dahulu yg turut serta dlm inteview ini..

Lame x pakai smart gini bos..hehe..(baju same aku pinjam mase Apresiasi 08).


Saudara Burger yg x disangka2 kehadirannya.


Sesi IQ TEST

Calon2 temuduga diberi 50 soalan yg amat2 memerah otak..soalan2 tersebut merangkumi beberapa aspek termasuk English, Arithmetic Reasoning, Object Visualisation, Logic, Creativity and Advanced Mathematic Reasoning..to be honest, soalan2 tu 70% susah dan memerlukan calon2 mencairkan kembali otak yg sudah lama terbeku sejak tamat SPM..tp alhamdulillah aku berjaya skor 35/50 soalan dengan betul..trimas kpd Burger yg mengintai evaluation paper aku semasa salah seorang pegawai bertugas itu menanda kertas jawapan aku..(skor ini classified dan x diberitahu kpd calon sbenanya)..


Sesi Interview

Setelah menamatkan IQ Test kami, kami diberitahu untuk keluar dan menunggu giliran untuk ditemuduga..mungkin kerana ramai org yg dipanggil, kami ditemuduga secara bertiga2..so kami baru nak turun sarapan dulu sbb waiting list mmg panjang..Setelah siap sarapan kami naik la balik. Namun, kami diberitahu giliran kami hanya akan tiba selepas waktu rehat tengahari dan kami dinasihatkan supaya keluar dahulu dan datang semula pada pkul 2 ptg..perasaan kami mmg rezab pada waktu itu kerana kami telah menunggu untuk jangka masa yg agak lama dengan berpakaian pejabat lengkap dengan tie yg amat2 panas skali, tambahan pula ruang menunggu itu tidak dilengkapi ekon melainkan bilik IQ Test td dan bilik inteview nnti..so, kami decide untuk lepak minum2 dan menghembus kepul2 asap sebanyak mana yg kami mampu..

Aku dan Yen yg cuba mencuri angin di tingkap kerana kami kepanasan.




Aku yg penat menunggu.


Ntah ape yg disembangkan.

Aku dah agak..ramai lg kwn2 Sains Dungun aku..dari kiri, Syam, Asmui, Azserie.


Kami dipanggil masuk lebih kurang pkul 2.30 petang..Aku, Yen, Burger dipanggil masuk sekali..mula2 memang nervous tahap syko tp bile aku dah dpt flow speaking aku, ok laa..Yen ngn Burger punya speaking pun ok..nasib baik diorg tanye soalan simple2 jer..background, aeroplane, why choose unikl, etc2..tw2 la kan bile aku ngn Burger ade skali kat satu tempat, so kecoh r tmpat tu..last2 bile diorg tanye ade soalan ke x, kami plak yg byk songeh tanye mcm2..salah sorg interviewer tu ckp nak ngorat bdk2 pmpuan kat unikl mmg kne fight laa sbb average dlm satu kelas tu ade 2 org jer pompuan..hmm, aku kinda minat this kinda girl..kinda like 'miss independent'.. haha..tp mmg betul r..bidang aviation ni mmg ramai laki..tp xper, kalo aku dpt nnti, (kalo dpt laa) aku blajo sgguh2 punye..x maen r ngorat2 ni..nasib baek aku da ade awek..hrp2 la kekal deh..kepada awekku, SAYANG KAMU!!! hehe..wait for me k..insya-Allah kalo graduate and dpt keje best2, financial pun stabil, i propose laa..jgn risau x lari punyee!!! uikss, daa2..so kami keluar dgn hati lega sbb berjaya buat sekadar yg termampu..insya-Allah kwn2, kita dpt tawaran tu nnti..

Saudara Burger yg hepi sbb inteview berjalan lancar.

Hepi jer lpas inteview. Sbelum inteview nervous cam cipan zoo.


Habis jer Petok (die x skali ngn kami, kesian die) inteview, kami terus balik packing barang and dinner2 di KT sbelum bertolak pulang ke Kemaman..kali ni Burger pulak tumpang kami balik ke Paka.. nasib baik aku ade Volvo klasik ni..kalo aku pkai Kancil jgn hrp laa nak muat..Pics di bawah ini adalah semasa kami berehat seketika di rumah saudara Adlan..

Burger mmg kuat ngutuk Yen.

Yen kene gaye kutukan sinis ngn Burger skali lg.

Aku mmg ske pura2 tido wlaupun sbenanya, aku mmg dah x larat gile ayam.





That's all.Salam.

8 comments:

e=music² said...

huhuhuh.. gud luck bro..!! kalau dpt aweks unikl.. aku nk satu.. huhuhu

Mike_Delta_Hotel_33 said...

keh3!!! kalo aku dpt, aku btau diorg kwn aku ade raja sorg..

~king kurt~

~the love of me~ said...

weyh!! ko nak masok unikl erk.. atau lebih tepat lagi MIAT.. ok la 2.. member aku ada kat situ sorang.. heheh sempoi sangt la.. cost of living dah la rendah giler... heheh.. well aper2 gewd luck dowh!! all da best!!

Mike_Delta_Hotel_33 said...

~love

thanx..trimas a lot!!

e=music² said...

wakakakaka... komunis x beraja.. hak sama rata...

ONNA desu said...

weyh, yen tu semacam kenal! kwn lama beb.
p/s: kurt galoks ow.hahaha

Mike_Delta_Hotel_33 said...

~onna

geng skul rendah ke?


~kurt

owh kalo gitu aku kabo mu diktator laa..ala2 raja gak tu..keh3..

e=music² said...

dz:

kukubesi...


trex:

x galok.. bese² aje...