Saturday, April 11, 2009

Jeram Tanduk April 10 2009 Report

Pada hari Khamis 9 April 09, telah diadakan mesyuarat anggota 'OTAI' Sains Dungun bahagian Kemaman bertempat di Monica Bay (name glamer). Mesyuarat itu telah dihadiri oleh aku, saudara Izzat Amsyar, saudara Khairul Safwan (Pue) saudara Izzat Amran (Petok) dan wakil 'OTAI' Tesmal serta ex-SMSD sendiri, saudara Asyraf Azfar (Seraq).



Setelah berbincang mengenai masalah negara dan berhempas-pulas bergosip dan bercerita tentang dunia masing2 di samping lawak2 bodoh yg sentiasa kedengaran, akhirnya otak kami mengalami keletihan yg amat tidak relevan utk dibicarakan. Untuk meleraikan kekusutan pemikiran kami mengenai masa depan yg tidak terduga buat seketika, saudara Amsyar telah memberi cadangan yg amat bernas dan patut dipertimbangkan oleh semua org waima PM baru sekalipun. Selepas analisis terperinci mengenai rancangan itu dibuat, akhirnya kami mencapai kata sepakat untuk ke Jeram Tanduk pada keesokan harinya bagi melepaskan ketensionan.


Selaku pengkhianat SMSD, org ini malu gambarnya diambil.



Jumaat, 10 April, 7.30 a.m.



Aku yang bersemangat dan bangun awal gile ayam hari nie..


Hari ini adalah hari yang best. Seperti yang telah ditetapkan, kami akan bertolak pada 0800 hours di stesen Petronas Binjai.Namun, setelah aku dan saudara Amsyar menunggu bagai pungguk rindukan bulan di stesen minyak Binjai selama lebih kurang 20 minit, rakan2 seperjuangan ke Jeram Tanduk tidak juga kunjung tiba seperti yang telah dijanjikan.


Amsyar selaku rider aku tidak dapat menahan sabar.


Akhirnya, setelah menunggu semua komrad untuk sampai ke checkpoint mula, perjalanan kami diteruskan pada 0920 hours waktu Binjai. Kali ini anggota mesyuarat semalam disertai oleh saudara Izauddin(Dean), saudara Hanif(Anept) saudara Shahreen(Yen) saudara Zainal dan saudara Fahmi Izzuddin.Kami tiba di kawasan Air Terjun Jeram Tanduk pada lebih kurang pukul 1010 hours waktu Binjai sekali lagi.

Berikut adalah antara gambar yg sempat di'snap' menggunakan k850i aku yang nyaris masuk air dan terus total lost.


Jalan yang berliku dan mencabar.



Konsentrasi penuh.



Aku yang merempit sekali sekala.



Saudara Fahmi yang keletihan.



Ketika menunggu saudara Anept dan saudara Dean yg dikhuatiri sesat.



Akhirnya, keindahan alam ciptaan Allah s.w.t.



Air terjun level one.



Persiapan kami untuk menjadi Daniel Bego.



Saudara Petok yg seksi



Aku yg maintain cool despite dah x sabar gile ayam.



Air terjun level two.



Saudara Pue dan Yen yg takut2 ayam nak terjun lalu berpura2 lepak atas batu.



Port terjun kanak2 berkecuali.



Lurah yang syko.



Aku ske angle ni.


Aksi terjun Amsyar, aku, Pue."Bakpe mu tarik aku Pue?" haha..penerangan ayat, kaki aku terkena batu bawah air semasa berenang bukan sesuatu terkena batu aku, oke?!!



Bergambar kenangan sebelum pulang.

Akhirnya, setelah puas bermandi-manda, kami pulang ke Cukai pada 1200 hours memandangkan hari tu kene smayang Jumaat. Smayang jgn tinggal bro. Kepada pembaca di luar sana yg berminat, air terjun Jeram Tanduk ni terletak di Ayer Puteh daerah Kemaman. Kira2 40 minit perjalanan dari mukim Binjai, tempat permulaan xpdc kami ini tadi. Itu saja untuk kali ini, assalamualaikum and have a nice day.



Sedikit video semasa keluar dari kawasan bukit.

8 comments:

eQa.lala said...

syoknye g maen air terjun..suda lame tdk ku rasai keindhn alam semulajd..hahaha..(:

Mike_Delta_Hotel_33 said...

eqa

kitorg ade lg planning nak g sumwhere else pasni..care to join?

eQa.lala said...

beshnye..
haha..
boys xpe..
nak g manemane sng..
pompuan susa sket..
parents sure susa nak kasi kua g manemane..

Mike_Delta_Hotel_33 said...

owh..ye2..anyways,,,ajak parents gi..tnjuk kat ur parents post nieh..

eQa.lala said...

huhu..bnyk cntek..(:
sukesuke aty je..

klu tunjuk kt my parent post ny ag sure dyeorg xkasi pg aw..
tgk ar vid aksi terjun tu..
mak msty ckp bhye tu..xyah la pg..hehe..:DD

Mike_Delta_Hotel_33 said...

x bahaye langsung laa..bile terjun baru dpt rase dasar air tu..kalo x susah sket sbab air kat situ agak dalam..

eQa.lala said...

yela tuh..haha..k ar nak out lu..nak g mkn..lapo bile tgk kari ikan yg dmsk sape ntah..nta2 cilok kt kdai je tuh..hehe..:)

Mike_Delta_Hotel_33 said...

haha..x main laa cilok2 nie..memasak itu adalah skill of survival you knoe..hehe..